Начало Новини Актуално Европейските фондове ще бъдат приоритет на новия кмет на Стара Загора

Европейските фондове ще бъдат приоритет на новия кмет на Стара Загора

Актуално

Стара Загора може да бъде пример за честни избори и не може да се говори за контролиран вот, няма данни за големи нарушения на изборния процес, заяви на първата си пресконференция новоизбраният кмет Живко Тодоров. Той благодари на всички, които са гласували за него, и поздрави опонента си Бойчо Биволарски и неговите избиратели.

Според новоизбрания кмет, градът има нужда да бъде обединен от общи цели и каузи, без негативизъм, и победата се дължи на положителния тон и уважението към опонентите и избирателите, пише вестник Старозагорски новини.
Живко Тодоров потвърди амбицията си да създаде силен екип от професионалисти, които желаят да работят за Стара Загора, и обеща да го обяви до седмица, след тържествената сесия, на която Общинският съвет ще положи клетва. Тогава ще бъдат представени и структурните промени в администрацията.
Новият кмет оцени положително пъстротата на Общинския съвет, в който влизат 12 партии, защото това означава плурализъм на мненията, и обеща да се търси консенсус и подкрепа на принципна основа. Влизаме в Общинския съвет с протегната ръка и очакваме другите да я поемат, за да можем всички да изпълним обещанията си пред старозагорци. Няма да пренебрегнем никого, но и няма да се поддаваме на провокации и да влизаме в безпринципни отношения, подкрепи го водачът на листата на ГЕРБ и председател на общинската структура на партията Емил Христов.
Най-добрият съвет, който получих, е да направя така, че след 4 години и тези, които сега не са гласували за нас, да ни подкрепят и ние ще работим за това, каза още Живко Тодоров. Той обеща пълна ревизия на общината, без премълчаване на резултатите, прозрачност, постоянна информираност и редовни срещи с медиите, без предварително зададени въпроси.
Като основен приоритет на новото ръководство на общината Тодоров определи привличането на повече свежи пари от европейските фондове, което ще намали влиянието на икономическата криза, и подчерта, че това са безвъзмездни средства и всяка невзета стотинка ще е грях. Той призна, че в програмите на други политически сили, участвали в изборите, също има добри идеи и посочи предложението на Съюз Стара Загора общинската администрация да работи един ден седмично с удължено работно време, което смята да реализира.
До дни Живко Тодоров ще обяви дали ще се оттегли като областен координатор на ГЕРБ, но принципната му позиция е, че не е удачно да съвместява двата поста. На негово място в Народното събрание ще влезе бизнесменът Пламен Русев, следващият в листата на парламентарните избори през 2009 година.
Областният управител Йордан Николов ще свика първата сесия на новия Общински съвет в Стара Загора на 7 ноември, а не на 10 ноември, както бе първоначално обявено, за да се спази законният 14-дневен срок след избирането на съветниците. Датите за сесиите в останалите общини от област Стара Загора ще бъдат определени днес след консултации с техни представители.

Още новини