Начало Новини Актуално Европейски експерти ще помагат за паметника на Бузлуджа

Европейски експерти ще помагат за паметника на Бузлуджа

Актуално
паметник БузлуджаПаметникът на Бузлуджа е класиран сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство Европа Ностра. Това съобщи днес арх. Дора Иванова. Фондацията на младата архитектка Проект Бузлуджа е част от мрежата на Европа Ностра, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.
Попадането на Бузлуджа сред седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на Европа Ностра, световноизвестният тенор Пласидо Доминго не случайно нарече паметникаБузлуджа изключително съкровище на Европа. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника обясни арх. Иванова.Европа Ностра няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога, каза още арх. Иванова.
Областният управител Гергана Микова заяви, че се обмисля привличането на млади специалисти от УАСГ и от университети по строителство и архитектура от чужбина за техническо обследване на конструкцията на паметника. Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала. След това вече ще можем да помислим за отваряне на обекта за туристи. На първо време това е нашата цел, защото цялостното възстановяване на паметника е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции, каза Микова. Тя напомни, че на Бузлуджа вече има осигурена охрана. Когато метеорологичните условия позволят, на върха ще бъде закаран специален фургон за нея.
Очаква се експертите от Европа Ностра да пристигнат в България през лятото. До края на годината трябва да е готов спасителният план за действие, който те ще изготвят.

 

 

Още новини