Начало Новини Актуално Европейски експерти инспектират Чинията на Бузлуджа

Европейски експерти инспектират Чинията на Бузлуджа

Актуално
1Чинията на Бузлуджа2018Експерти от неправителствената организация Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и от Института към Европейската инвестиционна банка ще пристигнат днес в България за тридневна мисия свързана с Дома паметника, по-известен като Чинията на връх Бузлуджа. Сградата беше включена сред седемте най-застрашени обекти на културното наследство в Европа за 2018 г. Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите ще се срещне с представители на властта на местно и национално ниво. Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани в доклад към края на 2018 / началото на 2019 г.
На 27 септември експертите ще бъдат на връх Бузлуджа. След това те ще дадат заключителна пресконференцияв Областна администрация Стара Загора
По време на пресконференцията експертите ще представят целите на програмата 7-те най застрашени и ролята, която играят Европа Ностра и Института към Европейската инвестиционна банка в частност относно мисията за Бузлуджа. Европейските експерти, които ще проведат мисията са: Марио Аймери - инженер, проф. по инфраструктурно планиране и икономика, Испания; Граам Бел - архитект, проектен мениджър и преподавател, Великобритания, национален координатор на Европейската година на културното наследство 2018 за Великобритания; Лорен Леви-Строс - д-р по социология, Франция, бивш зам. директор на отдел Културно наследство на ЮНЕСКО (15 години), член на Управителния съвет на Европа Ностра.
Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа. Оценката е на най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство Европа Ностра. Президентът й световноизвестният тенор Пласидо Доминго определя паметника на Бузлуджа като изключително съкровище на Европа.
Европа Ностра е обществено движение за опазване на Европейското културно и природно наследство. В мрежата членуват 250 организации (сдружения и фондации със смесено членство на повече от 5 млн. души), 150 институции (правителствени органи, местни власти, корпорации) и 1500 индивидуални участници. Мотото е: Ние сме гласът на културното наследство в Европа.

Още новини