Начало Новини Актуално Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради замърсен въздух

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради замърсен въздух

Актуално
София

Поредната наказателна процедура заради проблеми в екологията е стартирала през септември Европейската комисия. Този път проблемът е замърсяването с фини прахови частици в 30 града на страната. В тях има над 200 замърсявания над нормата само за година. Най-тежък е проблемът във Видин, Перник, Пловдив, София.

До март следващата година 30-те общини, в които са населените места с най-голямо замърсяване с прах, трябва да представят в МОСВ актуализирани програми за предотвратяване на замърсяването с прах. Готовите планове ще бъдат изпратени в ЕК и ще се чака нейната позиция. Тя може да удържи срока за изпълнение на нормите до края на юни 2011 г., съобщи екоминистьрът Нона Караджова, цитирана от вестник Пари.
Замърсяването с прах през зимата е заради отоплението на домовете с брикети и въглища. За да се реши проблемът, трябва да се смени начинът на отопление, но за това са необходими много средства и време. През лятото причина за замърсяването с прах са строежите и засъхналата кал по улиците. Затова трябва да се мият по-често пътищата в градовете, а кметовете да санкционират строителните фирми, които цапат много, препоръча Караджова.

Още новини