Начало Новини Актуално Европейската комисия спешно финансира проекти на иновативни предприятия, които могат да помогнат за справяне с пандемият

Европейската комисия спешно финансира проекти на иновативни предприятия, които могат да помогнат за справяне с пандемията от коронавирус

Актуално

EKЕвропейската комисия призовава стартиращи фирми и малки и средни предприятия, които се занимават с технологии и иновации и които биха могли да помогнат при лечението, тестването, мониторинга или други аспекти на епидемията от коронавирус, да заявят това. Те могат да получат спешно финансиране от Европейския съвет за иновации.

Крайният срок за подаване на заявления е 17:00 часа в сряда, 18 март (местно време в Брюксел). Бюджетът на програмата е 164 млн. евро. Няма предварително определени тематични приоритети и кандидатите със съответните иновации, насочени към превенция или лечение на инфекции с коронавирус, ще бъдат оценявани по същия начин като другите кандидати. Независимо от това, Комисията ще се стреми да ускори предоставянето на безвъзмездни средства и смесено финансиране (комбинирайки безвъзмездни средства и инвестиции в собствен капитал) на съответните иновации, както и да улесни достъпа до други източници на финансиране и инвестиции.

Европейската комисия вече подкрепя редица стартиращи и малки и средни предприятия с нововъведения, свързани с коронавирус чрез финансиране в предишни кръгове. Това включва проекта EpiShuttletle за специализирани изолационни единици, m-TAP проект за филтрационна технология за отстраняване на вирусен материал и MBENT проект за проследяване на мобилността на човека по време на епидемии.

Още новини