Начало Новини Актуално Европейската комисия разреши на България да работи по оперативните програми

Европейската комисия разреши на България да работи по оперативните програми

Актуално

В три последователни дни Брюксел отпуши шест от всичките седем оперативни програми за България. След като в понеделник и вторник ЕК размрази парите по ОП "Техническа помощ", "Регионално развитие", "Транспорт" и "Конкурентоспособност", вчера хората на Жозе Барозу дадоха "зелена" светлина и за "Околна среда"и "Административен капацитет".

Поредната добра новина от Еврокомисията отново беше обявена от премиера Бойко Борисов. Той съобщи за новото писмо непосредствено преди старта на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. От него става ясно, че Европейската комисия е одобрила оценките за съответствие, подадени от министерствата, отговарящи за двете програми. "ЕК счита, че системите за управление и контрол, внедрени за посочените две оперативни програми, са в съответствие с европейското законодателство", пише още в писмото. Средствата, отпушени по ОП "Околна среда", са в размер на 1,466 млрд. евро, а по ОП "Административен капацитет" - 132 млн. евро, пише вестник Телеграф.
"За периода, в който нашето правителство е на власт, успяхме да размразим финансирането на шест от оперативните програми, за разлика от предишните управляващи, които не можаха", коментира Бойко Борисов. Той посочи, че до дни се очаква да бъдат пуснати и парите по седмата ОП - "Човешки ресурси".

Още новини