Начало Новини Актуално Европейската комисия отпуска 511 милиона евро за България по линия на SURE

Европейската комисия отпуска 511 милиона евро за България по линия на SURE

Актуално

Европейската комисия отпусна 14,137 млрд. евро на 12 държави - членки на ЕС в рамките на седмия транш от финансовата подкрепа по линия на инструмента SURE. Като част от днешните операции Белгия получи 2 милиарда евро, България - 511 милиона евро, Кипър - 124 милиона евро, Гърция - 2,54 милиарда евро, Испания - 3,37 милиарда евро, Италия - 751 милиона евро, Литва - 355 милиона евро, Латвия - 113 милиона евро, Малта - 177 милиона евро, Полша - 1,56 милиарда евро, Португалия - 2,41 милиарда евро и Естония - 230 милиона евро.

За първи път България и Естония получават финансиране по линия на инструментa SURE. Останалите десет държави от ЕС вече са се възползвали от заеми по линия на този инструмент.

Тази подкрепа по линия на SURE ще помогне на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи насочени към запазване на заетостта във връзка с пандемията от коронавирус. По-конкретно ще се помогне държавите членки да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на националните схеми за работа при намалено работно време и други подобни мерки, въведени в отговор на пандемията, включително по отношение на самостоятелно заетите лица.

Днешните плащания са следствие от седмата емисия на социални облигации по инструмента SURE, която през последните дни привлече значителен интерес от страна на инвеститорите при трудни пазарни условия.

Повече информация ще намерите в документа тук, а преглед на изплатените досега суми е достъпен онлайн, заедно с пълните суми по държави членки.

Още новини