Начало Новини Актуално Eвропейската комисия лансира инвестиционен план за 25 милиарда евро в отговор на коронавируса

Eвропейската комисия лансира инвестиционен план за 25 милиарда евро в отговор на коронавируса

Актуално

EKСлед проведената снощи видеоконферентна връзка на лидерите на ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви следните допълнителни мерки по повод разпространението на коронавируса и икономическите последици от това:

Eвропейската комисия ще координира всеки ден чрез телеконферентна връзка с министрите на здравеопазването и вътрешните работи необходимите мерки.

  • Комисията събира екип от епидемиолози и вирусолози от различни държави членки на ЕС, за да се издават насоки на европейско равнище.
  • Европейската комисия прави анализ на складовите наличности на защитна екипировка и респираторна апаратура, на тяхното производство и възможности за търговско разпространение. Те са от решаващо значение за целия сектор на здравеопазването.
  • Ще подсилим европейската инициатива за финансиране на целенасочени научни изследвания на коронавируса.
  • Вече мобилизирахме 140 милиона евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати, диагностика и лечение.

По отношение на икономиката

Преди всичко трябва да действаме на макроикономическо равнище. Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря. Това изисква координация между държавите членки, Комисията и ЕЦБ. Доволната съм, че лидерите призоваха за такава координирана стратегия. Комисията ще даде своя принос без забавяне. Работя по следните мерки за подкрепа на усилията на държавите членки:

  • Ще гарантираме, че държавна помощ може да се оказва на дружества, които се нуждаят от нея;
  • Второ, ще използваме пълноценно гъвкавостта, която съществува в рамките на Пакта за стабилност и растеж;
  • Ще представя конкретни идеи пред Еврогрупата в понеделник. И в двата аспекта ще изясним много бързо правилата на играта за държавите членки.

 Накрая, ще предложа Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса, насочена към системите на здравеопазване, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори.

 Инвестициите ще бъдат значителни и ще достигнат бързо 25 милиарда евро. За постигането на тази цел ще предложа на Съвета и Европейския парламент тази седмица да освободят инвестиционна ликвидност в размер на 7,5 милиарда евро. Ще създам работна група, която да работи с държавите членки, за да се гарантира, че парите започват да се насочват през следващите седмици.

 Контекст: как ще функционира Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса?

 За бързото насочване на европейските публични инвестиции в размер на 25 милиарда евро за справяне с последиците от кризата с коронавируса Комисията ще предложи тази година да бъде освободена от задължението си да иска възстановяване на неизразходваните средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, които понастоящем се държат от държавите членки.

 От държавите членки ще се изисква да използват тези суми, за да ускорят инвестициите си в рамките на структурните фондове. Те ще използват парите за национално съфинансиране, което обикновено трябва да предоставят, за да получат следващите траншове от финансовите си пакети по структурните фондове. С оглед на средния процент на съфинансиране от страна на държавите членки, сумата от 7,5 милиарда евро ще може да доведе до освобождаване и използване на около 17,5-18 милиарда евро от структурните фондове в целия ЕС.

 Това предложение може да бъде приложено чрез изменение на регламента за общоприложимите разпоредби за структурните фондове. Комисията ще представи това предложение на Съвета и на Европейския парламент тази седмица. След това националните оперативни програми ще бъдат адаптирани, където е необходимо, за насочване на финансирането към области като краткосрочни работни мерки, здравеопазване, мерки, свързани с пазара на труда, и сектори, които са особено засегнати при сегашните обстоятелства.

 За повече информация посетете сайта на Европейската комисия посветен на COVID-19.

 

Още новини