Начало Новини Актуално Европейската централна банка насърчи България в усилието й да се присъедини към еврозоната

Европейската централна банка насърчи България в усилието й да се присъедини към еврозоната

Актуално

Илиана Иванова, член на групата на ЕНП (ГЕРБ) постави въпрос пред Жан - Клод Трише, Президент  на ЕЦБ във връзка с  по-бързото присъединяване на България към  Европейския валутен механизъм II (ERM II). Разширяването на Еврозоната е от изключителна важност. Добрата подготовка за влизане в нея съгласно условията на Договора ще бъде в полза на самите държави - кандидати.

Президентът на ЕЦБ подчерта нуждата от спазване на процедурите и критериите, като в същото време насърчи страната ни да продължава с усилията за присъединяване към общата европейска валута, съобщиха от Европейския информационен център на Илиана Иванова.
България е стабилна в икономическо отношение, спазва добра фискална политика и  се нуждае от положителен знак от страна на ЕЦБ, че се развива в правилната посока. Това е особено необходимо за по-бързата икономическа и парична интеграция  не само на България, но и на всички страни извън еврозоната, особено в процеса на финансовата криза, добави в изказването си Илиана Иванова, евродепутат от ГЕРБ. Това стана на   проведеното  днес следобед редовно изслушване на президента на ЕЦБ -  Жан-Клод Трише от евродепутатите в Брюксел.
Диалогът се провежда в рамките на заседанието на Комисията по икономически и парични въпроси и се смята за един от най - важните инструменти на евродепутатите, за да получат отчет от ЕЦБ относно действията на банката.

Още новини