Начало Новини Актуално Европейска коалиция за поемане на ангажименти ще подпомага изпълнението на европейската иновационна програма

Европейска коалиция за поемане на ангажименти ще подпомага изпълнението на европейската иновационна програма

Актуално

 

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел Срещата на върха на Европейския съвет по иновациите - най-мащабното събитие в Европа, обединяващо новатори, научни изследователи, предприемачи и инвеститори. Основна тема на събитието е бъдещето на европейската иновационна политика. Акцент е и новата иновационна програма на комисар Габриел и първата среща на Коалицията за поемане на ангажименти, която ще изпълнява основните дейности на програмата.

Европейската иновационна програма задава нов курс как да превърнем Европа в лидер в новата дълбоко технологична вълна от иновации. Европейският съвет за иновации има ключова роля в изпълнението на дейностите на програмата, осигуряването на достъп до финансиране и създаването на приобщаваща европейска иновационна екосистема, в центъра на която са талантите, регионите и младите хора. Той е инструментът, който ще ни помогне да реализираме потенциала на Европа в сферата на дълбоките технологии, наблегна Мария Габриел.

Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) вече е подпомогнал над 5000 стартъпи от цяла Европа с над 4,3 милиарда евро инвестиции. Тези стартъпи са привлекли 10 милиарда евро за последващи инвестиции и успешно се разрастват на пазара. През 2022 г. ЕСИ е подкрепил и създаването на 12 еднорози (технологични лидери). На Срещата на върха на ЕСИ бе обявена и новата работна програма за 2023 г., която ще предостави подкрепа за европейските иноватори и стартъпи на стойност над 1.6 милиарда евро. Новост е и схемата Следващо поколение таланти в иновациите, чиято цел е да даде нови възможности за реализация в сферата на иновациите на над 600 стажанти.

В рамките на Срещата на върха на ЕСИ се проведе и първата дискусия на Коалицията за поемане на ангажименти на новата иновационна програма. Коалицията представи първите си идеи за дейности за подобряване достъпа на стартъпите до финансиране и разрастването им, подкрепата за младите таланти и свързването на регионалните иновационни екосистеми в Европа. Мария Габриел насърчи всички желаещи да се присъединят и бъдат активни участници в Коалицията.

Свързаност, принос и съвместно създаване на решения - това е силата на новата иновационна програма. От този момент преминаваме от процес на съвместно създаване към съвместно реализиране на програмата. Очаквам заедно да създадем иновации произведени в Европа, а Европейският съвет по иновациите да бъде двигател за подкрепа на бъдещите технологични шампиони, заяви българският еврокомисар.

За повече информация за следващите стъпки на Коалицията за поемане на ангажименти посетете: http://www.coalitionofthewilling.eu/

Още новини