Начало Новини Актуално Европа свива поръчките за български фирми

Европа свива поръчките за български фирми

Актуално
бизнес европа Стара Загора

Задава се нова вълна на кризата в Европа, налице са първите симптоми. Това заяви Бертрам Ролман, управител на “Пирин - Текс” - Гоце Делчев. Фабриката е най-големият производител на висококачествени мъжки облекла в Европа и работи основно за износ. Според Ролман, който е и вицепрезидент на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, след подема в европейските икономики през 2010 г. сега се забелязва спад на поръчките от Германия, Франция и Англия.

Кризата ще се усети най-силно през февруари и март 2012 г., смята Ролман. По думите му за нова рецесия се стягат и банките. “Те са пълни с пари, но не дават евтини кредити, защото трупат финансов ресурс”, коментира бизнесменът.

Свиване на международните пазари има. Това няма как да не се отрази на България, заяви и председателят на браншовата камара по машиностроене Илия Келешев. За нова вълна на рецесията се въздържам да говоря, но намаляването на поръчките е факт, каза той.

Основният пазар за машиностроителната ни продукция са Германия и Италия. В Италия се говори за дългова криза, а наскоро Германия коригира прогнозите си за растеж през тази година от 3% на нулев. Всичко това няма как да не се отрази на фирмите ни, отбеляза шефът на камарата. Той допълни, че спадът в износа за Германия през август т. г. спрямо юли е с 18-20%. По думите му август традиционно е по-слаб, но ако м. г. намалението в продажбите е било с 10% спрямо предходния месец, сега е двойно повече. По данни на камарата през последните месеци от Италия също се въздържат от поръчки.

По-умерени в оценките си за ситуацията са производителите на метали. “Вярно е, че експортните продажби през третото тримесечие на т. г. са по-слаби от реализираните през първото и второто, каза шефът на “Стомана индъстри” Антон Петров. - Не искам обаче да се ангажирам с кардинални прогнози за нова рецесия, тъй като пазарът е много колеблив в цяла Европа.”

Металите са важен индикатор, защото са в основата на машиностроене, строителство, транспорт, но от спада в цените в момента не може да се изведе сигурен извод, защото котировките на медта и алуминия са силно спекулативни. “По-скоро сме свидетели на уравновесяване на търсенето и предлагането”, смята мениджърът на “Стомана индъстри”.

Компаниите се готвят за негативния сценарий, като затягат разходите и избягват рискови инвестиции. Преди дни НСИ обяви обезпокояващ спад на промишленото производство с 2% за август спрямо юли. Това е индикатор за предстоящ спад в експорта, като още за август НСИ отчете забавяне в ръста на износа до 15% спрямо август 2010 г. За сравнение през юли ръстът бе с 20,5% на годишна база.
И според Бертрам Ролман, и според Антон Петров са необходими промени в трудовото законодателство, които да го направят по-либерално. Целта е при нужда предприятията да могат по-лесно да минат към по-кратка работна седмица или плаващо работно време, за да не уволняват хора.

Информация: вестник Труд

Още новини