Начало Новини Актуално Европа предупреждава за санкции за фините прахови частици

Европа предупреждава за санкции за фините прахови частици

Актуално

Наднормените стойности на фини прахови частици (ФПЧ), измерени денонощия наред от станциите на МОСВ в селата Ръжена и Остра могила, станаха повод за съмнения в достоверността на данните. Още повече, че повишаването на праха във въздуха в преобладаващите случаи беше отчетено след полунощ. По това време липсва трафик, липсват дейности, които могат да вдигнат прах, печките с твърдо гориво са полуугаснали...

Няма и данни за вятър, който може да донесе проблема. Според някои източници апаратурата не била калибрована и не отчитала реалните стойности на замърсителите, пише вестник Старозагорски новини.
Вчера началникът на отдел "Регионална лаборатория - Стара Загора" Грета Михайлова заяви за медията ни, че при поддръжката на двете станции около полигон "Змейово" няма пропуски. Апаратурата била калибрирана, при това базово, два пъти през 2010 г. - през януари и август. Освен това отделните компоненти се проверявали и занулявали при всяко посещение на техниците от поддържащата фирма. На въпроса защо в определени часове от денонощието липсват данни, Михайлова отговори, че причина за това е мъглата. Ниската видимост пречела за нормалната работа на OPSIS-системите и в такива случаи данните не се визуализирали. Според нея проблемът с ФПЧ в малките населени места бил по-голям отколкото в градовете.

Причините - използването на твърдо гориво.
"Изпълняваме всичките си ангажименти по договора за поддръжката на станциите в Ръжена и Остра могила, заяви за медията ни управителят на фирма LC Лабконсулт - София, доц. д-р Цветан Йорданов. Калиброваме апаратурата два пъти в годината и имаме протоколи за това". Мъглата не била пречка за данните, отчитани от прахоуловителите, които също били калибровани, каза Йорданов. Проблемът обаче с ФПЧ в България като цяло бил много сериозен и страната ни вече имала предупреждения от ЕС за санкции, ако наднормените стойности продължат. По този повод била и проведената наскоро среща в МОСВ с представители на 30 български общини. Предстояло да се набележат мерки и да се изготвят програми за намаляване на концентрацията на ФПЧ.
От казаното става ясно,че апаратурата е калибрована, а данните са достоверни. Без отговор,както винаги през последните години, обаче остава въпросът кой е източникът и как при безветрие и посред нощ фините прахови частици повишават стойностите си?

Още новини