Начало Новини Актуално Европа е обхваната от грипна вълна. Епидемия се чака и в България

Европа е обхваната от грипна вълна. Епидемия се чака и в България

Актуално
грип

Европа е обхваната от грипна епидемия. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията само Австрия, България, Гърция, Полша и Румъния засега успяват да избегнат грипната вълна. В България по празниците лекарите отбелязаха дори понижаване на общия брой болни, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Популярно наричаният като свински грип, е преобладаващ щам в западноевропейските страни и вече официално е регистриран и у нас. Засега обаче на здравните власти не са докладвани тежки случаи на болни с опасност за живота. Наред с вируса H1N1 у нас разболяват стотици аденовируси. Най-неприятен е RS вирусът според проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. При него често се стига до усложнения като пневмония.

Грипна епидемия в България се чака през януари. Обикновено тя настъпва 3-4 седмици след като са регистрирани първите заразени, каза доц. Атанас Мангъров от инфекциозната болница в София. Неговият съвет е още при появата на първите симптоми на инфекцията - висока температура, кашлица, втрисане, да се приемат антивирусни препарати - тамифлу или реленца. Антибиотиците се дават чак на 6-7-ия ден, ако се появят усложнения. Секрет от гърлото се дава за изследване в лаборатория само в отделни случаи.

Последно преди Нова година бе отчетено, че на 10 хил. души 69 са със симптоми на грипна или вирусна инфекция. За да се обяви епидемия, броят им трябва да надхвърли 200 души, уточни проф. Кожухарова.

Още новини