Начало Новини Актуално Еврокомисар Даманаки: Няма териториален спор между България и Румъния за Черно море

Еврокомисар Даманаки: Няма териториален спор между България и Румъния за Черно море

Актуално
Мария Даманаки

Няма териториален спор между България и Румъния във водите на Черно море. Това обяви еврокомисарят по морско дело и рибарство Мария Даманаки след среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Еврокомисарят благодари на министър Найденов за подобряването на политическия климат между двете страни и апелира, проблемите да останат в миналото и да гледат напред.

Задържаният в Румъния български кораб трябва да бъде освободен през следващата седмица и да се прибере в България. От своя страна министърът благодари на еврокомисар Даманаки за съдействието й по този въпрос, информираха от пресцентъра на МЗХ.

След срещата еврокомисар Даманаки заяви, че проблемите в сектора, са свързани с нелегалния улов и те биха могли да се разрешат чрез тясно сътрудничество между страните от Черноморския басейн и Европейската комисия. Става въпрос за ограниченията чрез квоти за улов на риба за България и Румъния, докато за Турция няма такива изисквания. Министърът допълни, че ще бъде организирана тристранна среща с неговите колеги от Турция и Румъния. Европейската комисия ще помогне с техническа помощ за осигуряване на нови катери и оборудване за контрол. Еврокомисарят ще организира и министерска конференция за бъдещето на Черно море, в която да участват българския и румънски министър.

По отношение на Оперативната програма за развитие на сектор Рибарство, еврокомисар Даманаки посочи, че се надява България да има по-висока степен на финансово усвояване на европейските средства и те да се използват ефективно особено сега в ситуация на криза. Министър Найденов информира, че екипът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури работи с високи темпове и е заварил програмата с почти нулева усвоямост. В момента договорираността по не я е 32.4%, а изплатените средства са 13%., каза още той.
Надяваме се, че България в следващия програмен период ще има по-добри възможности за финансиране. ЕК предвижда отделен бюджет за аквакултурите, където страната може да се справи доста добре, заяви еврокомисарят.

За финансирането на малките риболовни съдове евросубсидията ще бъде завишена от 50% на 75% от стойността на проектите. Отделно ще има фонд за морско дело, чрез който ще бъдат изграждани и реконструирани рибарските пристанища. Еврокомисарят Даманаки призова за по-голяма активност в усвояването на средствата за пристанища и риболовни съоръжения от досегашните фондове, тъй като остават само две години.  

България подкрепя всички предложения на Европейската комисия за следващия програмен период, стана ясно на срещата. Министър Найденов благодари на еврокомисаря, че защитава интересите на новите страни.

Даманаки и Найденов

Още новини