Начало Новини Актуално Евродепутатите призовават за създаването на Европейски фонд за обратно изкупуване на дълга

Евродепутатите призовават за създаването на Европейски фонд за обратно изкупуване на дълга

Актуално

европейски фонд изкупуване на дългРезолюция, която да призове Комисията и страните членки да проучат всички възможности за обединяване на държавни дългове, бе гласувана в сряда в Европейския парламент. Текстът изтъква, че страховете от недобросъвестни участници могат да се преодолеят чрез внимателно изготвени инструменти, така че не е необходимо еврооблигациите да се разглеждат автоматично като табу.

Той посочва още, че еврозоната е уникална с това, че има единна валута, но няма общ дългов пазар.

Резолюцията, изготвена от Sylvie Goulard (АЛДЕ, Франция), бе одобрена с 361 за, 268 против и 33 въздържали се. Тя призовава Комисията да докладва за различните опции за обединяване на дълг и евентуално да предложи пътна карта за въвеждането им, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Евродепутатите призовават за създаването на Европейски фонд за обратно изкупуване на дълга

Резолюцията предлага различни варианти. Някои могат да бъдат въведени незабавно или в средносрочен план, като Европейски фонд за обратно изкупуване на дълг, докато общото емитиране на национален дълг или създаването на европейски дълг ще изисква изменения в учредителните договори.

Валутният съюз изисква да се отиде по-далеч

Резолюцията посочва, че ЕС е в уникалното положение да има обща валута, но да няма общ дългов пазар и обща бюджетна политика. Стабилността на еврозооната в такъв случай зависи от завършването й, което ще има гарантирано положителен ефект върху финансовите пазари.

Още новини