Начало Новини Актуално Евродепутатът Илиана Иванова ще запознае старозагорци с правата им на потребители

Евродепутатът Илиана Иванова ще запознае старозагорци с правата им на потребители

Актуално

На 15 март (понеделник) Илиана Иванова, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент, и Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация Активни потребители ще проведат кампания за запознаване на потребителите с техните основни права, съобщиха от Информациянния офис на едродепутата в Стара Загора.

В 16.30 часа в пресклуба на БТА в Стара Загора ще се даде пресконференция, след която в рамките на инициативата г-н Николов и г-жа Иванова ще раздадат информационни брошури и материали на граждани и гости на град Стара Загора. Целта е да се подобри информираността на потребителите за правата, които имат и как те могат да бъдат защитени, чрез активност от страна на самите потребители. Инициативата е в съответствие с по-широка инициатива на Европейския съюз за развитие на активно потребителско общество в новите страни-членки на ЕС, част от която е и работата на Асоциация Активни потребители.
Отбелязването на световния ден на потребителя ще започне в София, където  Илиана Иванова ще открие кръгла маса на тема: Добри практики при потребителските кредити. Тя  ще представи основните акценти и постижения на политиката за потребителите на ниво ЕС. Основната част от потребителското законодателство, което имаме днес е европейско законодателство, инициирано и прието в рамките на европейската интеграция.

За първи път празникът е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се чества официално от 1991 г.
Датата на честване е определяна в памет, речта на американския президент Джон Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва „четирите основни права на потребителя“: правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

 

Още новини