Начало Новини Актуално Евродепутатът Илиана Иванова призова за премахване ограниченията за българи на пазара на труда в ЕС

Евродепутатът Илиана Иванова призова за премахване ограниченията за българи на пазара на труда в ЕС

Актуално

Призовавам Европейската комисия да координира с държавите-членки възможно най-бързо премахването на ограниченията и създаването на един наистина свободен пазар на труда с равни права за всички европейски граждани. За това апелира по време на днешното си пленарното изказване депутатът от ЕНП и ГЕРБ Илиана Иванова.

Свободното движение на хора и в частност на работниците е една от основните свободи на ЕС, един от стълбовете на единния пазар.Илиана ИвановаВъпреки това, редица държави-членки продължават да ораничават достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари – отчете Илиана Иванова, като подчерта, че това е проява на дискриминация на базата на националност. Запазването на тези ограничения за работниците от новите държави членки, води до аномалии на пазара и противоречи на принципа на недискриминация, залегнал още в учредителните договори, като нанася много сериозни вреди на имиджа на ЕС, е мнението на евродепутата Иванова.
Аргументите за запазване на ограниченията са против пазарната логика, особено по време на криза, заяви още в изказването си българската евродепутатка. За доказателство Илиана Иванова цитира данни от доклад на Европейската служба за граждански инициативи. В него са публикувани данни и анализи, които показват, че работниците от новите страни-членки, допринасят съществено за икономическия растеж на приемащата страна, облекчавайки недостига на работна ръка в много области.
Еврокомисарят по трудовата заетост, социалната политика и равните възможности - Владимир Шпидла, също подкрепя подобна политика. В края на миналия месец при представянето на доклад на тема Заетостта в Европа, той защити правото на европейските граждани да работят без териториални ограничения.
Рестриктивните мерки бяха въведени като временни през 2004г., с цел да не се стигне до големи емигрантски вълни от страна на новоприети страни, към някои от 15-те “стари” страни-членки. След присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г., тези ограничения важат и за тях. Към момента ограничения все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Италия,  Люксембург, Малта, Холандия, Франция, а от края на 2008г и Великобритания. Положителен знак за България е, че редица страни вече премахнаха ограниченията. Това са Дания, Ирландия, Португалия и Унгария. Гърция и Испания, страните в които има най-много българи, също отвориха трудовите си пазари.

Още новини