Начало Новини Актуално Евреите са вече в 5770 година. Старозагорският етнос получи нова клубна база

Евреите са вече в 5770 година. Старозагорският етнос получи нова клубна база

Актуално

На 19 септември 2009 г. еврейската общност в Старозагорска област посрещна новата 5770 година - уточни на детския коледно-новогодишен празник на етносите на 9 януари 2010 г. председателката на дружество "Шалом" Красимира Готева. - Началото на всяка нова година е на различна дата, която се определя по Лунния календар. Веднъж в годината има високосен месец, за да се изравни с Григорианския календар.

Навръх "Рош-ашана" (Нова година) задължително се яде ябълка и мед, за да бъде животът сочен и сладък. На празничната трапеза има винаги глава от риба, за да бъде евреинът навсякъде и във всичко водещ. По традиция в първите часове на рош-ашана свири рог от овен, с който се възвестява идването на Новата година. Той приканва и към задължителна равносметка на изминалата година, както за фамилията, така и за общността.
На следващия ден след празненството се ходи на течаща вода, която "измива" всички грехове и несполуки, пише вестник Старозагорски новини.
Красимира Готева припомни, че в Стара Загора еврейска община е имало веднага след oсвобождението на България от турско робство, но през 1954 година е закрита. Клубът на евреите "Шалом" е възстановен през 1993 г.
"През 2009 година ни се случиха много хубави неща - сподели г-жа Готева. - Имаме нов клуб в сградата на бившата Окръжна библиотека. Официалното откриване направихме на 19 декември 2009 г., когато празнувахме Ханука - празникa на светлината. Той е свързан с историческото събитие - победата на макавейците над гърците. 200 години Израел е бил под гръцко владичество. На 19 декември се е състояла победната битка и станалото чудо с маслото. Когато евреите отиват в храма, за да благодарят на бога, пред олтара заварват съвсем малко масло, което би стигнало едва за един ден. Но докато траела церемонията по приготвяне на новото масло, завареното продължавало да гори. Празникът трае осем дни."
В Старозагорска област евреи и с еврейски корен са около 85 души. През 2008 г. едно младо еврейско семейство се сдоби с тризнаци, миналата година също има родено еврейче. Няколко вече са гимназистите и студентите.

Още новини