Начало Новини Актуално EVN иска нови цени на тока

EVN иска нови цени на тока

Актуално

На 27 февруари EVN Bulgaria представи своите ценови намерения за електроенергия за ценови период - юли 2011 г. - юни 2012 г., съобщиха от пресцентъра на дружеството. Средното повишение на цената на електроенергията за битови и стопански потребители, която електроразпределителят за Югоизточна България ще поиска от ДКЕВР, е 5.12% спрямо сега съществуващата средна крайна цена.

Ако ДКЕВР приеме ценовото предложение на EVN Bulgaria, дневната тарифа за битови потребители ще бъде 0.15593 лв./квтч (без ДДС), а нощната - 0.10480 лв./квтч (без ДДС). Към настоящия момент обаче EVN Bulgaria не може конкретно да се ангажира какво ще е реалното поскъпване на електроенергията за крайния клиент, тъй като дружеството не е запознато с искането за корекция на цените на производителите, на Националната електрическа компания ЕАД и Електроенергийния системен оператор, пише вестник Старозагорски новини.
На база на предложеното от EVN Bulgaria намерение, стойността на консумираната електроенергия за едно семейство с консумация 210 квтч дневна енергия и 80 квтч нощна енергия ще се промени с 5% - от 47 лв. на 49.36 лв. (с ДДС).

От пресцентъра на EVN Bulgaria информират, че поисканите нови тарифи отразяват официално обявената за 2010 г. инфлация в страната, както и изпълнението на дружеството на задълженията към обществото, свързани с прилагането на мерки за повишаване на енергийната ефективност, съгласно изискванията на Закона за енергийна ефективност.
За шестте години след приватизацията EVN Bulgaria е инвестирало общо над 720 млн. лева. През 2010 г. са инвестирани 180 млн.лв. основно в електроразпределителната мрежа и клиентското обслужване, припомнят от дружеството.

Още новини