Начало Новини Актуално EVN иска намеса на държавата срещу кражбите на кабели

EVN иска намеса на държавата срещу кражбите на кабели

Актуално
Стара Загора

Зачестиха случаите на кражби на проводници и части от инфраструктурата на електроразпределителната мрежа на EVN Bulgaria, алармират от дружеството. Увеличените посегателства, освен че водят до сериозни материални щети за компанията, стават причина за аварии и прекъсване на снабдяването с електричество за продължителни периоди от време.

Често кражбите на различни части от мрежата създават потенциален риск за живота и здравето както за служителите на компанията, така и за трети лица. EVN Bulgaria неведнъж е призовавала държавата за по-адекватни мерки и засилване контрола върху пунктовете по изкупуване на вторични суровини. Без сериозна намеса от страна на държавните институции електроразпределителните дружества в страната, както и всички останали инфраструктурни компании, не биха могли да се справят с последствията от кражбите. За да опази своята инфраструктура от посегателства на недобросъвестни лица, EVN Bulgaria е вложила досега над 8 480 000 лв. за охранителни мерки. Това са значителни средства, които биха могли да бъдат използвани за повишаване клиентското обслужване и качеството на снабдяване с електроенергия.
Общо за 2008 и 2009 г. на територията на ЕVN Bulgaria в Югоизточна България са регистрирани 285 броя кражби на електросъоръжения: проводници и оборудване в трафопостове. Общата стойност на разходите за възстановяване на откраднатото е за над 880 000 лв. Дължината на откраднатите кабели е над 135 000 метра.

Още новини