Начало Новини Актуално EVN Bulgaria изгражда нова когенерационна централа в Пловдив

EVN Bulgaria изгражда нова когенерационна централа в Пловдив

Актуално

Стара ЗагораEVN Bulgaria започна реализацията на проекта за изграждане на нова инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Вече повече от месец върви строителството на новата когенерация, която се намира на територията на ТЕЦ Пловдив Север на ЕВН България Топлофикация ЕАД, съобщиха от пресцентъра на енергийната компания.

С реализацията на инвестицията на EVN Bulgaria от 100 млн. лева Пловдив ще получи най-модерното комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия не само в България, но и на Балканите. Специалисти на ЕВН България Топлофикация EАД  работят по проекта от юни 2008 г., като той беше представен пред обществеността през март 2010 г., а въвеждането в експлоатация се очаква да стане до края на 2011 г. 
С изпълнението на мащабния проект, EVN Bulgaria прави важна стъпка към модернизация на производствените мощности на топлофикационното дружество в Пловдив.
Сега съществуващата ТЕЦ Пловдив Север е построена преди 30 години и част от мощностите й са вече извън експлоатация.
Когенерацията е технология за централизирано едновременно производство на електроенергия и топлоенергия. При традиционните методи на електропроизводство голямо количество полезна топлина се изхвърля в околната среда под формата на кондензна пара. За разлика от тях технологията когенерация използва тази отпадна топлина и произвежда едновременно топлоенергия и електричество в комбиниран процес с по-висока ефективност. Увеличаването на дела на производството на енергия чрез когенерационен метод е сред приоритетите на Европейския съюз.

Стара Загора

Още новини