Начало Новини Актуално EVN Bulgaria иска цените на тока да се увеличат средно между 2 и 3%

EVN Bulgaria иска цените на тока да се увеличат средно между 2 и 3%

Актуално

EVN Bulgaria внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложението за нови цени на електроенергията и топлоенергията от 1 юли 2010 г. Средното повишение на цената на електроенергията, което дружеството, захранващо Югоизточна България, ще поиска от ДКЕВР, ще бъде между 2 и 3%.

Предложените от EVN Bulgaria нови тарифи отразяват официално обявената за 2009 г. инфлация в страната, както и изпълнението на дружеството на задълженията към обществото, свързани с прилагането на мерки за повишаване на енергийна ефективност, съгласно изискванията на Закона за енергийна ефективност, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Към настоящия момент, обаче, EVN Bulgaria не може конкретно да се ангажира какво ще е реалното поскъпване на електроенергията за крайния клиент, тъй като дружеството не е запознато с искането за корекция на цените на производителите, на Националната електрическа компания ЕАД и Електроенергийния системен оператор. На база на предложеното от EVN Bulgaria увеличение, стойността на консумираната електроенергия за едно семейство ще се увеличи с 2.93%, при средна консумация от 300 киловатчаса на месец, от които 200 квтч - дневна и 100 квтч - нощна електроенергия. Т.е. вместо досегашните 46.99 лв. на месец, това семейство ще трябва да плати 48.37 лв.
За петте години след приватизацията EVN Bulgaria е инвестирало общо над 600 млн. лв. И през 2009 г., въпреки световната финансова криза, дружеството преизпълни одобрените от ДКЕВР инвестиции, на база на които бяха одобрени действащите цени на електроенергията.
ЕВН България Топлофикация ЕАД ще поиска повишение и на цената на топлоенергията от 1 юли 2010 г. Ако бъдат одобрени новите тарифи , мегаватчас топлинна енергия за клиентите на дружеството в Пловдив и Асеновград ще струва 87,11 лв. без ДДС, което прави увеличение от 17%. Цената е калкулирана, следвайки изискванията на ценовата регулаторна рамка и е на база прогнозна цена на природния газ 350 лв. без ДДС за 1000 куб. мл. В нея са включени и задълженията към обществото по Закона за енергийната ефективност. 

 

Още новини