Начало Новини Актуално EVN Bulgaria иска 5,12% увеличение на цената на тока

EVN Bulgaria иска 5,12% увеличение на цената на тока

Актуално
ЕВН иска увеличение на тока

Средното повишение на цената на електроенергията за битови и стопански потребители, което дружеството, захранващо Югоизточна България, ще поиска от ДКЕВР, е 5.12% спрямо сега съществуващата средна крайна цена. Ако ДКЕВР приеме ценовото предложение на EVN Bulgaria, дневната тарифа за битови потребители ще бъде 0,15593 лв./квтч. (без ДДС), а нощната – 0,10480 лв./квтч. (без ДДС), съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Към настоящия момент, обаче, EVN Bulgaria не може конкретно да се ангажира какво ще е реалното поскъпване на електроенергията за крайния клиент, тъй като дружеството не е запознато с искането за корекция на цените на производителите, на Националната електрическа компания ЕАД и Електроенергийния системен оператор.

На база на предложеното от EVN Bulgaria намерение, стойността на консумираната електроенергия за едно семейство с консумация 210 квтч. дневна енергия и 80 квтч. нощна енергия ще се промени с 5%.от 47 лв. на 49.36 лв. (с ДДС).

Предложените от EVN Bulgaria нови тарифи отразяват официално обявената за 2010 г. инфлация в страната, както и изпълнението на дружеството на задълженията към обществото, свързани с прилагането на мерки за повишаване на енергийна ефективност, съгласно изискванията на Закона за енергийна ефективност.

За шестте години след приватизацията EVN Bulgaria е инвестирало общо над 720 млн. лева. И през 2010 г., въпреки световната финансова криза, дружеството продължи да поддържа висок темп на инвестиции в електроразпределителната мрежа и клиентско обслужване, като вложи общо 180 млн. лв. 

Още новини