Начало Новини Актуално ЕVN България пусна на каса фактурите за месец ноември за първата група клиенти

ЕVN България пусна на каса фактурите за месец ноември за първата група клиенти

Актуално
ЕВН България

С цел по-добро и качествено обслужване ЕVN България успя да изготви и зареди на каса по-бързо ноемврийските фактури за I група от клиентите. Те могат да се заплащат от 25-и ноември, като по този начин получават по-дълъг период за плащане, съобщиха от пресцентъра на дружеството. 

ЕVN България предоставя възможност на клиентите си и за проверка на стойността на фактурата на денонощен телефонен номер 0700 10 207 (необходимо е да се въведе ИТН – номер на измервателна точка). 

Както EVN България уведоми, за някои клиенти ще настъпят еднократни промени в графика за отчитане на консумираната електроенергия. Възможно е само за ноември 2011 г. отчетният период за някои от клиентите да обхваща по-кратък период от време от предвиденото в Общите условия на дружеството (около 30 дни). Респективно, отчетният период за друга част от клиентите може да обхваща по-дълъг период от време. По-късите или по-дълги периоди на отчитане ще бъдат само за срока от 1-и ноември до 30-и ноември 2011 г. За следващите фактури отчетният период ще продължи да бъде около 30 дни (както е предвидено в Общите условия), като се запазва ролиращият му характер, т.е. отчитане по време на целия месец. 

Еднократната промяна следва процесa по модернизация на отчитане на електроенергията и обхваща част от клиентите, обслужвани в следните Клиентски центрове на дружеството в:
• област Пазарджик – КЕЦ Пещера, КЕЦ Белово;
• област Пловдив – КЕЦ Пловдив Север, КЕЦ Пловдив Център, КЕЦ Пловдив Юг, КЕЦ Калояново, КЕЦ Раковски;
• област Смолян – КЕЦ Смолян, КЕЦ Девин, КЕЦ Златоград;
• област Хасково – КЕЦ Хасково, КЕЦ Харманли;
• област Кърджали – КЕЦ Кърджали, КЕЦ Момчилград;
• област Стара Загора – КЕЦ Раднево, КЕЦ Загоре, КЕЦ Казанлък;
• област Бургас – КЕЦ Поморие.

Във връзка с тази еднократна промяна за част от клиентите е възможно да настъпи актуализация и на сроковете за плащане. От дружеството напомнят, че утвърдените официални срокове за заплащане на консумирана енергия са:
• I група - от 1-во до 15-то число на месеца
• II група - от 11-то до 25-то число на месеца.

Промяната в срока за плащане при клиентите, преминаващи от I група към II група или обратно, ще влезе в сила за ноемврийската фактура. Тази промяна ще остане в сила и за последващите месечни фактури.

С цел максимално доброто информиране на клиентите, EVN България осигури информационни бележки в отделните входове в жилищните сгради в големите градове, както и на касите за плащане в клоновете на Български пощи ЕАД в малките населени места. Допълнително информация бе разпространена и по кметствата. Всеки клиент може да се информира и на денонощен телефон 0700 17777, както и на място в обслужващия Клиентски център (КЕЦ).

Промяната на графиците на отчитане стартира още през 2008 г. с цел повишаване на ефективността и подобряване на качеството на услугата. За последните три години EVN България приключи успешно процеса за голям брой клиенти, обслужвани от 15 Клиентски центъра на дружеството в Югоизточна България. Проектът за модернизиране на отчитането на електроенергия има за цел подобряване на администрирането му и прилагането на дейностите по отчитане на консумацията и нейното фактуриране.

ЕVN България
Телефонен Център 24 часа в денонощието
0700 1 0007 – телефон при аварии
0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки
0700 10207 - телефон за автоматична проверка на сметка
еmail:
info@evn.bg
www.evn.bg

Още новини