Начало Новини Актуално EVN България продължава дуалното обучение в общо 10 училища през учебната 2020/21

EVN България продължава дуалното обучение в общо 10 училища през учебната 2020/21

Актуално

EVN БългарияЗа 5-а поредна учебна година EVN България стартира инициатива за дуално обучение в паралелки в училища в Югоизточна България. Целта е в рамките на сътрудничеството между ЕVN и училищата да бъдат подготвени кадри за професионалното им развитие в сферата на електротехниката и енергетиката. Общо 217 ученици, участващи в дуално обучение, имат възможност за професионално развитие в сферата на електротехниката и енергетиката.

Досега компанията успя да изгради партньорства с гимназии в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Кърджали, Смолян и Асеновград, а от 2020/21 учебна година компанията стартира партньорства с още 3 училища - в Хасково, Димитровград и Сливен. По този начин EVN България си партнира с общо 10 професионални гимназии в различни градове:

  • Смолян, ПГ по техника и технологии Христо Ботев - 17 бр. ученици
  • Кърджали, ПГ по електротехника и електроника Капитан Петко Войвода - 42 бр. ученици
  • Стара Загора, ПГ по електротехника Г.С.Раковски - 16 бр. ученици
  • Бургас, ПГ по механоелектротехника и електроника - 40 бр. ученици
  • Ямбол, ПТГ Иван Райнов - 31 бр. ученици
  • Пловдив, ПГ по електротехника и електроника - 32 бр. ученици
  • Асеновград, професионална гимназия Цар Иван Асен II - 12 бр. ученици
  • Хасково, ПГ по механоелектротехника Стойчо и Кица Мирчеви - 14 бр. ученици
  • Димитровград, ПГ Проф. д-р Асен Златаров - 6 бр. ученици
  • Сливен, ПГ по електротехника и електроника Мария Склодовска-Кюри - 7 бр. ученици

По този начин общо 217 деца имат възможност да използват добрите практики на дуалното обучение - едновременно обучение и работа в реална работна среда. От тях 98 ученици стартират дуално обучение за първа година.

Формата на обучение включва общообразователни часове в училищата от 8-ми до 10-ти клас и практика в реална работна среда в 11-ти и 12-ти клас. Учениците от 8-ми до 10-ти клас имат възможност да получават стипендии за успех от ЕVN България. В 11-ти клас учениците имат 3 учебни дни и 2 дни на практика, а в 12-ти клас са 2 учебни дни и 3 дни на практика в дружеството. За проведената практика в 11-ти и 12-ти клас учениците ще получават заплащане. Част от учениците, преминали дуална форма на обучение, вече бяха назначени за постоянно в EVN България.

Инициативата на дружеството стъпва на изграден през годините опит от съвместна работа с професионалните гимназии. Развитието на това партньорство до прилагане на дуалното обучение е поредна стъпка в подкрепа на образованието и подкрепа за учениците, учителите и училищата за още по-добрата техническа подготовка на децата.

Целта е изграждане на професионални умения в реална бизнес среда у учениците. Тези умения ще дадат възможност за професионално развитие на младежите в сферата на електротехниката и енергетиката.

Още новини