Начало Новини Актуално EVN България откри фотоволтаичен парк с мощност 2000 киловатпика

EVN България откри фотоволтаичен парк с мощност 2000 киловатпика

Актуално
ЕВН България

Официално е открит вторият фотоволтаичен парк на Натуркрафт ЕООД - дружество от групата на ЕVN България, развиващо проекти в областта на възобновяемите енергийни източници. Фотоволтаичният парк се намира край село Тръстиково, община Камено, област Бургас и е с обща площ от 80 декара.

Инвестицията в съоръжението с мощност 2000 kWp (киловатпика), е 10 млн. лева, като планираното годишно производство на електроенергия е в обем на 2,4 млн. киловатчаса. Изграждането на фотоволтаичния парк продължи три месеца в периода април-юли 2011г. При изграждането на соларното съоръжение са използвани близо 25 000 фиксирано позиционирани тънкослойни модули и централни инвертори, при което конфигурацията и дизайнът са оптимизирани максимално.

Соларнитя парк, който откриваме днес е най-големият фотоволтаичен парк за концерна EVN AG като в него сме вложили опита, който натрупахме след отварянето на първия ни соларен парк в България край Сливен през 2010 г. Слънчевата централа в Тръстиково спестява 2000 тона вредни емисии годишно като от началото на юли 2011г. досега е произвела 218 хиляди киловатчаса електроенергия, заяви Калина Трифонова, управител на „Натуркрафт” ЕООД.

Бургаският край е една от най-подходящите места за изграждане на подобни соларни централи и искам да поздравя инвеститорите за тяхното решение да инвестират тук, заяви управителят на област Бургас Константин Гребенаров. Като част от церемонията по символичното включване на соларния парк към електроразпределителната мрежа Стефан Бонев, кмет на община Камено, връчи плакет на ''Натуркрафт'' ЕООД, който беше приет от г-жа Трифонова.

На официалната церемония присъстваха още Щефан Шишковиц, член на Управителния съвет на EVN AG, Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България, инж. Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност и кметът на село Тръстиково Михалена Георгиева. На събитието присъстваха и представители на фирми подизпълнители и партньори по проекта.

Проектът в с. Тръстиково е вторият за „Натуркрафт” ЕООД след изградената през 2010 г. слънчева централа в с. Блатец, община Сливен, която е на стойност 6 млн. лева и с мощност 836.7 kWp (киловатпика).

ЕВН България соларен парк ЕВН България соларен парк слънце
* * *

Това е втората фотоволтаична централа, изградена от дружеството, припомниха от ръководството. Миналата година то откри фотоволтаична централа в с. Блатец, Сливенска област, която е с мощност 800 киловата.

Така направените инвестиции на „ЕВН България" във ВЕИ до момента са в размер на 15 млн. лв. „След опита ни с първата фотоволтаична централа стигнахме до извода, че стационарните, тънкослойни панели са най-подходящи при изграждането на фотоволтаична централа при съществуващите климатични условия в България", каза Калина Трифонова, член на УС на „ЕВН България". Затова и централата в с. Тръстиково е изградена от такива елементи. До средата на 2011 г. дружеството е инвестирало 38.4 млн. лв. Най-много средства - 12.9 млн. лв., са инвестирани в присъединяването на нови клиенти. Планираните инвестиции до края на годината са в размер на 113.1 млн. лв., съобщи Золфелнер.

Приоритетите в работата на дружеството през 2011 г. са насочени към реализиране на проектите за инвестиционно-ремонтната програма при новите цени на тока, повишаване сигурността на електрозахранването и подобряване на клиентското обслужване. От кражби на електроенергия и съоръжения в Югоизточна България до средата на годината дружеството е претърпяло щети в размер на 1.38 млн. лв. На този етап не можем да предотвратим напълно авариите по морето през лятото. Затова пък при съществуващата координация между нас и НЕК те ще бъдат отстранявани в значително по-кратки срокове, каза Йорг Золфелнер.

Още новини