Начало Новини Актуално ЕВН - България ивнестира 100 млн. лева в Топлофикация - Пловдив

ЕВН - България ивнестира 100 млн. лева в Топлофикация - Пловдив

Актуално

EVN100 млн. лв. ще вложи ЕВН - България в строителството на когенерираща мощност в Топлофикация - Пловдив. Символичната първа копка направиха премиерът Бойко Борисов, министър-председателят на провинция Долна Австрия Ервин Прьол, генералният директор на ЕВН АГ Буркхард Хофер и регионалният мениджър на компанията у нас Йорг Золфелнер.

Очаква се проектът да бъде завършен до края на 2011 г. Новата газова централа ще произвежда по 49,9 мвт ток и по 54 мвт топлоенергия. Освен пловдивското парно ЕВН са собственици и на елмрежата в Югоизточна България.
За България е много важно, че се намира на кръстопът и ние трябва да използваме това при реализирането на Европейската дунавска стратегия, каза Борисов. Проекти, свързани със стратегията, са „Дунав мост 2“ край Видин, строежът на два ВЕЦ-а по реката, магистралата Белград - Ниш - София - Бургас и автомагистрала „Марица“ за Азия през Истанбул. Според Прьол за реализация на стратегията трябва да се потърсят пари от Европейския фонд за регионално развитие.
Междувременно от чешката компания ЧЕЗ, която е собственик на елмрежата в Западна България, пък ще инвестират 2,5 млн. лв. в подмяна на кабел, който захранва с ток центъра на София. От ЧЕЗ отново настояха да се върне тримесечното отчитане на тока.

Още новини