Начало Новини Актуално EVN България иска до 3% по-висока цена на тока

EVN България иска до 3% по-висока цена на тока

Актуално

Единствената полза за електроразпределителното дружество от евентуалното въвеждане на предложената от него цена "мощност" ще бъде по-голямата прозрачност, заяви на пресконференция в Стара Загора Гочо Чемширов, директор "Регулационен мениджмънт" в "ЕVN България".

Той подчерта, че предложението е разработено от български експерти, според които въвеждането на тази цена ще покрива част от разходите на компанията за поддържане на електропреносната мрежа, включвани и досега в крайната цена и ще доведе до по-справедливото разпределяне на разходите между клиентите. За пример бе посочено, че в момента абонатите, които имат едно жилище, в което има непрекъснато потребление на еленергия, на практика поемат разходите на клиентите с повече от едно жилище, което не се използва и не се консумира енергия, но за тях също се калкулират разходи за поддържане на мрежата.
Практически това е разделяне на цената за достъп на две части - за мощност, която ще е фиксирана, и за достъп, която да бъде според консумацията в киловатчаса. Така хората, които ползват няколко месеца в годината ток ще покриват част от разходите за поддържане на съоръженията в състояние, гарантиращо постоянната готовност на мрежата.
До края на март от EVN ще внесат и предложение за нови цени на тока. Искането е нощната тарифа на тока да поскъпне с 9.2%, а дневната да падне с 4.3%. Средното поскъпване ще с около 3%. Поскъпването се налагало заради инфлацията, промяната на структурата на произведената енергия и задълженията на дружеството към обществото за определени разходи за намаляване на загубите и подобряване на качеството и сигурността на доставките, пише вестник Старозагорски новини.
От дружеството твърдят, че с въвежденето на цена "мощност" сметките на 763 000 абонати (около половината от общия брой клиенти), потребяващи до 300 киловатчаса ток месечно, ще се увеличат с 23 стотинки. При нулево потребление клиентът ще плаща 1.80 лв. на месец с ДДС. Сред аргументите се посочва, че в европейски страни като Германия, Австрия, Швеция се плащат и редица други такси, вкл. за отчитане и фактуриране.

Още новини