Начало Новини Актуално EVN AG изкупи дела на държавата в ЕВН България

EVN AG изкупи дела на държавата в ЕВН България

Актуално
ЕВН България

След приключване на първия ден от аукциона за продажба на 33% държавни дялове в ЕВН България Електроразпределение АД и в ЕВН България Електроснабдяване АД, EVN AG увеличи мажоритарните си дялове в двете дружества.  В ЕВН България Електроразпределение АД компанията увеличи дела си с 30.75 % (равняващи се на 48 100 акции), достигайки общ мажоритарен дял от 97.75 %.

В ЕВН България Електроснабдяване АД, EVN AG увеличи дела си с 32.73 % (равняващи се на 61 600 акции), като достигна общ мажоритарен дял от 99.73%. Общата сума за всички закупени от EVN акции е близо 90 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Решението да участваме в покупката на тези акции е резултат от нашето присъствие в България през последните 7 години. То още веднъж потвърждава дългосрочния ангажимент на EVN към развитието на българския енергиен сектор, което ще ни позволи да продължим с нашата активна политика за повишаване сигурността на електрозахранване и подобряване обслужването на нашите клиенти, заяви Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на ЕВН България.

По-рано днес при старта на борсовата търговия на Българска фондова борса Йорг Золфелнер отбеляза, че инвестициите на EVN в енергийната инфраструктура в България от 2005 г. досега са надминали 900 млн. лв. В това число влизат 15 000 км нови кабелни линии, 1 500 трафопоста, 1,5 млн.сменени  електромера, нова когенерационна централа в Пловдив на стойност 100 млн. лв. както и два фотоволтаични парка.    

Още новини