Начало Новини Актуално Евгени Спиров: Инвестирам в екофермерство

Евгени Спиров: Инвестирам в екофермерство

Актуално

Eвгени Спиров

Шотландска порода крави Абърдийн ангус, които са отглеждани в Стара планина свободно пасищно за месо, е последната инвестиция на старозагорския бизнесмен Евгени Спиров, който не престава да анализира процесите в политиката и бизнеса като политолог, каквато е основната му специалност. Пазарът в Стара Загора е идентичен на този в цялата страна - слаб.

Непрекъснато ни атакуват със статистики колко са зле Гърция, Испания, Португалия и колко нашите показатели са добри. Проблемът е, че българската икономика е несъизмеримо по-слаба от икономиките на тези страни. Когато там заплатите са намалени примерно с 1/3, хората при цени, близки до нашите, получават средна заплата минимум пет пъти по-висока от нашата и протестират, и стачкуват, защото губят позиция.
Когато нашите пенсии или заплати, на фона на техния спад, се покачват с няколко процента, българите няма защо да са доволни и мотивирани, защото пак са най-бедни и пак живеят най-трудно.

Същото е и в сферата на бизнеса и икономиката - когато Германия има ръст от 0,01%, а България - 2-3%, Германия реализира милиарди, а ние - незабелижима икономически величина, защото базата, от която тръгваме те и ние, не може да служи за сравнение, казва Евгени Спиров. Според него, точно такива статистики дразнят. Що се отнася до причината българският бизнес да остава в огромната си част слаб и неконкурентоспособен, следователно неспособен да формира сериозен ръст, Евгени Спиров я вижда в трудната среда за правене на бизнес в България. Малкият 10% данък печалба престава да е конкурентно предимство както за българския бизнес, така и за инвеститорите в момента, когато се сблъскаш с неясните правила и с тежката бюрократична система, казва Евгени Спиров пред вестник Национална бизнес поща.

Забелязвам положителна тенденция за затягане на дисциплината в държавата. Това е изключително полезно и отдавна нужно, но само при ясни критерии. Искам да знам точно какво не трябва да правя, за да върви бизнесът ми и обратно - какво трябва да правя.

До момента затягането на дисциплината ей така, по принцип, удря основно коректните играчи в икономиката, защото онези в сивата и черната сфера трудно ги намират. И това е просто популизъм, а не механизмът на работа, който е нужен на всички ни. За съжаление, ясни критерии без съдебна система няма как да има.

Не може да почнеш азбуката с Б, без да кажеш А - няма да е азбука. Същото е и с икономиката, с общественото структуриране, обяснява политологът. Според него, е абсолютен популизъм и отнемането на бонусите на държавните служители. Вярно е, че към момента вероятно не можем да изпреварим като тежест, неефикасност и бавност на административната машина само Русия, но предприетите мерки нещата да се оправят трябва да са точно в обратна посока - супер възнаграждение на добрите служители, изключително високи бонуси и тежки санкции за всеки, неспособен или нежелаещ да се справи, казва г-н Спиров. Другото е удовлетворяване на мисленето на аутсайдерите - нека и за другите да е лошо, а не мисленето на успешния човек: можеш - вървиш напред. Аз например, работя по два европейски проекта. Ако държавните служители, управляващи усвояването на европейските средства, осигурят по-бързо връщане на субсидията, поставят изготвянето на проектите при ясни правила, биха заслужили сериозни бонуси, защото биха заработили за българската икономика милиарди.

Когато не позволяваш на такъв тип държавни служители специалисти да печелят по честен път чрез труда си, ти направо им казваш да крадат или да напускат страната, ядосва се Евгени Спиров.

Това, което носи известен оптимизъм на Евгени Спиров, е развитието на ситуацията в Стара Загора. След 4 години пълен застой в общината, макар и отстрани виждам, че в момента ситуацията е коренно различна. Новият кмет Живко Тодоров и екипът му, особено младите хора край него, внасящи друг тонус и визия за това как се правят нещата, ми вдъхват доверие. Имам чувството, че за първи път Стара Загора има шанса да постигне успехите на Бургас, рамкирани от управлението на Димитър Николов там, казва Евгени Спиров. Това означава жива община, с жива икономика, с потенциал за развитие на бизнеса, следователно на стандарта на живот на всеки човек.

 

Още новини