Начало Новини Актуално Евгени Спиров: Безсмислената бюрокрация дразни невероятно много и чуждите инвеститори

Евгени Спиров: Безсмислената бюрокрация дразни невероятно много и чуждите инвеститори

Актуално
Евгени Спиров

Кризата имаше сериозен оздравителен ефект. Кризата показа, че трябва да се инвестира в проекти с далечна перспектива, а не непременно да се търси бърза печалба, казва предприемачът Евгени Спиров. Според него кризата ще предопредели и изборните резултати дори и изборната активност, която Евгени Спиров не очаква да е по-скоро ниска.

Евгени Спиров е родей на 22 февруари 1968 г. Политолог, съдружник в E&S имоти АД, член на Борда на директорите на мол Галерия в Стара Загора. Женен, баща на две деца.

- Г-н Спиров, каква е бизнес ситуацията в момента?
- За мен най-страшна е безсмислената бюрокрация, а това не е проблем, който се е появил сега, или е възникнал при това правителство - той си съществува вече 20 години. И ако въобще трябва да се предприемат някакви мерки в полза на бизнеса, това е именно в тази посока. Безсмислената бюрокрация дразни невероятно много и чуждите инвеститори.
Засяга малки и големи фирми, увеличава разходите и най-лошото - обезсмисля ниските данъци.

- Кризата засегна сериозно браншовете, в които работите Вие. Има ли промяна?
- Категорично ни удари, но това имаше и сериозен оздравителен ефект. Кризата показа, че трябва да се инвестира в проекти с далечна перспектива, а не непременно да се търси бърза печалба. При инвестициите, които аз съм направил и правя, това се доказа. При нас е трудно, но устойчиво се върви напред. В тези две години станаха пределно ясни няколко важни неща - че няма твърдо гарантирано печеливш проект, че няма гарантирано печеливш бизнес и няма категорични бизнес правила. Показа също липсата на ясен анализ, на ясна стратегия и визия за перспектива напред във времето. Това е проблем на българския политически модел изобщо, ако може да се говори за такъв.

- Като стана дума за българския политически модел, има ли очертани ясни тенденции в започналата вече предизборна битка?
- Според мен, кризата ще е водещият аргумент в предстоящите избори, защото е изключително важно не да се знае теоретично, а да се проумее вече, че икономика и политика са скачени съдове в обществената система.
Добрата икономическа политика гарантира добрата социална политика. Мнозина се стремят към политиката като възможност да упражнят власт, проблемът е, че нямаме изработен правилен модел за упражняване на властта. Според мен, кризата ще предопредели и изборните резултати дори и изборната активност, която не очаквам да е задоволителна. Добрите мениджъри на общинско ниво, каквито са кметът на Бургас, на Каварна, на София и др., ще си получат заслуженото доверие. Във все повече населени места ще се постави именно въпросът за кмета мениджър.

- Имате ли своя конкретна идея за личност, която може да е стопанин на Стара Загора?
- Много тънкият момент при избора на бъдещ кмет е освен той да има управленски мениджърски опит, да е и администратор. Защото една община все пак се управлява по различен начин от една фирма.

- Във всички случаи механизмите ще са по-тежки, по- нерационални, свързани с повече бюрокрация.
- Мисля си обаче, че някой от сериозните бизнесмени на Стара Загора, който може да се откъсне от бизнеса си за определено време, би бил наистина добра кандидатура. Такъв кмет може правилно да подбере кадрите си и дори, ако няма административен опит, може да назначи нужните му добри администратори, това е елементарно решим проблем за добрия мениджър.
Трябва да не е подвластен и на партийни централи или на някакви идеологически залитания. Представям си например, човек като Стефан Шоселов. Той също така е принципен и безпристрастен.
Виждаме колко важно е доброто кадруване и в национален мащаб. Година и половина след изборите вече се вижда кои са добрите кадри, открити от Бойко Борисов и кои не работят добре. Виждаме, че най-добре май се справят експертите, част от които не са и членове на партията - Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Мирослав Найденов, Симеон Дянков, Томислав Дончев. Мисля, че министър с голям потенциал е и министърът на образованието Сергей Игнатов. За съжаление, им се пречи и не им се дава възможност да направят реална реформа в секторите си.

- Реформи, отлагани толкова време, няма как да не са болезнени.
- Така е, но когато не направиш реформа, стигаш бързо до края на пътя и губиш изборите, губиш и политическо бъдеще. Вярно е, че и за реформите може да платиш цената, но запазваш политическо достойнство, присъствие и бъдеще.
Достатъчно дълго бяхме в клопката на някакъв изкуствен икономически просперитет по времето на тройната коалиция. Той се оказа изключително вреден за всички слоеве на обществото, за всички системи.

- Предложете някоя нестандартна идея за бърза промяна.
- Честно казано си мисля, че ако Бойко Борисов излезе в отпуск и остави добрите си министри да работят, държавата може сериозно да тръгне напред. В интерес на истината
Това е най-силният кабинет от началото на промените до днес, като ниво на професионализма на основните фигури в него. Просто трябва да им се развържат ръцете да работят не по правилата на популизма, а на професионализма, който притежават.

- Кой очаквате да спечели президентските и местните избори?
- На президентските избори искрено се надявам да спечели ГЕРБ. Ако се допусне продължаване на външната политика, която води Георги Първанов, нещата ще са трагични.
Георги Първанов не е човекът, който определя моята визия за държавен глава на България. По-скоро е лицето на външни и тяснопартийни интереси. На всичкото отгоре външни интереси в посока Сибир и Задкавказието. Няма нищо по-страшно от това да продължим да се лутаме във външната си политика в едни толкова архаични цели. Говорим за някакви мега енергийни проекти, докато цивилизованият свят постепенно се подготвя да се освободи от тях - и без това времето им е преброено. Да, днес въпросът с петрола и газа е важен, но само днес. Все още някои поставят въпроса на изток или запад, а въпросът е - сред цивилизованите общества ли искаме да живеем, или не?

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини