Начало Новини Актуално Евгени Лишев: Държавата трябва да стимулира младите предприемачи (видео)

Евгени Лишев: Държавата трябва да стимулира младите предприемачи (видео)

Актуално

Евгени Лишев и Венцислав СъботиновДвама 25-годишни младежи от Стара Загора - Евгени Лишев и Венцислав Съботинов, завършили висшето си образование и са се върнали в родния си град, за да живеят тук и да развиват бизнес. Надяват се да намерят все повече последователи на каузата, която Евгени Лишев отстоява в предаването Кауза.бг по БНТ.

Евгени Лишев е водач във временното класиране, след защитата на десетки различни каузи. Той е категоричен, че младите хора трябва да приложат придобитите знания в България. Но за да могат те да започнат свой бизнес, държавата трябва да осигури стимулираща среда.

Необходимо е например, през първата година от създаването на фирмата да не се плаща данък върху печалба, ако сумата ще бъде реинвестирана в бизнеса или с нея ще бъде осигурено още едно работно място, предлага Евгени Лишев.

Според него за проблемите на микро бизнеса много се говори, но са необходими реални действия за тяхното решаване.

Двамата имат щандове за продажба на сладолед на открито в Стара Загора и София и за търговия с хот-дог в Шумен, където договорът им с общината е 3-годишен. В Стара Загора обаче договорът с общината е само 6-месечен. Местата за продажба на сладолед се разпределят чрез жребий - кандидатите теглят от урна празни или пълни билетчета, които им дават право да извършват търговската дейност. В Шумен не е така - там се играе на търг и печели този, който предложи по-висока цена.

Трябва да има предвидимост и сигурност, за да си мотивиран да инвестираш, а с подобни краткосрочни договори, като в Стара Загора, това е немислимо, коментира Венцислав Съботинов. Той не приема за нормално да се игнорира пазарният принцип и предприемачът да трябва да разчита само на късмета си, за да прави бизнес.
Двамата млади хора от Стара Загора са инвестирали в налагането на собствена марка сладолед. Той се произвежда край Стара Загора. Решили са да работят по този начин, за да бъдат независими от големите доставчици, които гледат само собствения си интерес.

 

илко груев

Още новини