Начало Новини Актуално Europa Capital LLP купува Mall of Sofia за 100 милиона евро

Europa Capital LLP купува Mall of Sofia за 100 милиона евро

Актуално
Europa Capital LLP купува Mall of Sofia

Mall of Sofia, който се прочу покрай хитовия български сериал Стъклен дом, става собственост на Europa Capital LLP, част от могъщата Рокфелер груп (Rockefeller Group). Продавачи на Mall of Sofia са GE Real Estate и Avestus Capital Partners. Сумата по сделката за мола надхвърля 100 милиона евро. Построеният през 2006 г. мол ще продължи да се управлява от Avestus Capital.

Името на компанията Рокфелер груп идва от фамилията на прочутия американски предприемач и филантроп – милиадрерът Джон Рокфелер, известен с революцията си в петролната индустрия. Според класация на Бизнес инсайдър от 2010 г. Рокфелер е и най-богатият човек на всички времена като богатството му се оценява на 336 милиарда долара. Той е и един от основателите на федералния резерв на щатите, институцията,която контролира националната валута, смятана за враг на свободата на американците.
Това е втората инвестиция на компания от Рокфелер груп в България, информира 19min.bg. В началото на годината тя придоби за 21 милиона евро търговски парк в Пловдив.

 

* * *

Международната консултантска компания за имоти CB Richard Ellis Group, Inc. (CBRE) придоби друга голяма консултантска компания - Euro Mall Centre Management (EMCM), съобщи пресцентърът на CBRE. EMCM е специализирана в управлението на търговски центрове в Централна и Източна Европа. Цената на сделката засега не е обявена. Експерти обаче твърдят, че това е една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа от началото на тази година.

EMCM, която е основана през 2002 г., предлага управление на имоти и активи в Чехия, Словакия, Полша, Латвия и Литва. Сред клиентите й са големи компании като INVESCO, ING Real Estate Investment Management, Carpathian Asset Management и др.
Фирмата управлява над 200 служители, които работят по проекти с обща площ от 658 хил. кв. м и над 2400 търговски наематели, се казва още в съобщението на компанията купувач, пише вестник Пари.
От CBRE са убедени, че консултантският бизнес при имотите в Централна и Източна Европа излиза от рецесията и става печеливш. Компанията твърди, че има подновено търсене от страна на международните търговци към експертиза по активно управление на имоти и активи в региона.
CBRE е сред активните играчи в областта на консултирането и посредничеството на пазара на имоти в ЦИЕ. У нас тя развива дейност чрез своя партньор MBL CBRE, която участва в сделката по продажбата на столичния Mall of Sofia. Първият мол в София бе купен от Rockefeller Group за 100 млн. евро. MBL CBRE бе една от компаниите, които консултираха сделката. Според директора й Асен Лисев сделката е била изключително добра както за купувача, така и за продавача.
През май пък бе обявена още една сделка между други две от големите консултантски компании за имоти в Европа - Jones Lang LaSalle (JLL) и King Sturge. Тогава JLL придоби King Sturge за 197 млн. паунда.

Още новини