Начало Новини Актуално Ето как работодатели привличат персонал

Ето как работодатели привличат персонал I ВИДЕО

Актуално

Недостигът на квалифицирана работна ръка не е проблем само за работодателите в България. Френските компании все по трудно намират служители и затова и не се колебаят да прилагат всякакви трикове, дори и такива, които сериозно променят правилата на играта. Един от примерите е от Volkswagen Group които през есента на 2022 търсят да наемат 1000 механици, техници, технически съветници, бояджии и техници по акумулаторна електроника и др. за мрежата сервизи за след-продажбено обслужване на Volkswagen Group (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Cupra, Volkswagen, Лекотоварни автомобили).

Във Франция 80% от наемането на персонал в този сектор, характерен с голямото си текучество, се извършва чрез привличането и наемането на механици, които работят за друг работодател. За да се привлекат тези таланти от конкурентни сервизи, почти винаги се използват класически инструменти за набиране на персонал като онлайн рекламa, специализирани уебсайтове и агенции за набиране на персонал.

Използването на традиционния подход с обяви за работа няма как да отговори на нуждите на Volkswagen Group и DDB Paris нарушава всички канони в бранша, като предлага използването на един невиждан до момента, брилянтен подход.

Идеята им е базирана на стратегическото прозрение, че механиците не търсят активно нова работа. Какъв по-добър начин от това да ги заинтригуваш и посланието ти да достигне до тях, от това да е поставено вътре в колите, върху които работят в момента?

Подобно на гръцките войни от античността и техния троянски кон, използван за да проникнат в обсадената Троя, за да изкушат механиците работещи за конкурентите, DDB Paris щамповат секретни съобщения върху различни автомобилни части – от износени спирачни дискове, повредени въздушни филтри, изпускателни тръби и предни фарове и след това изпращат тези автомобили, които се нуждаят от сервизно обслужване в конкурентни сервизи из цяла Франция. Така, ако техникът който обслужва този автомобил е компетентен и открие повредата, той се натъква на посланието и QR код, който му предлага да дойде и да работи за Volkswagen Group. Добрите в професията си механици, към които е насочено посланието на Volkswagen, буквално го държат в ръцете си. Останалите са изложени на посланието чрез социалните медии и инфлуенсъри, които се натъкват на кампанията и разпространяват съобщението, че Volkswagen търси най-добрите механици. Като част от кампанията марката също така публикува поредица от видеоклипове в TikTok и Snapchat, насочени към 18- до 25-годишни, търсещи нова работа.

Оригиналността на кампанията откроява посланието на Volkswagen и успява да „пробие“ в претрупаното пространство на пазара на труда с уникалния начин да достигне до кандидатите. Volkswagen Group отчита повече от 113 000 посещения на своя уебсайт за кариери и заяви, че е получил 53 705 нови автобиографии в началото на кампанията.

Кампанията Inside Job на DDB Paris за Vokswagen Group бе отличена на Cannes Lions 2023 с 1 Сребърен и 1 Бронзов лъв в карегорията Direct, както и с по 1 Сребърен и 1 Бронзов в категориите Media и Outdoor. Кампанията е отлизена и с Grand Prix от Clio Awards, с Graphite Pencil и 2 Wood Pencil от D&AD Awards и други.

Още новини