Начало Новини Актуално Есента донесе по-ведри настроения за бизнеса в Стара Загора

Есента донесе по-ведри настроения за бизнеса в Стара Загора

Актуално

Румен ГеоргиевЕсента идва с повече оптимизъм за бизнеса. Вече се строи повече. Има планове в сферата на туризма. Добри са перспективите за големите арендатори и за стопаните, които се занимават със земеделие, казва инж. Румен Георгиев, собственик на фирма Глобал Гео и председател на Клуба на работодателя в Стара Загора.

- Г-н Георгиев, колко са членовете на Клуб на работодателя?
- 98 члена. Управителният съвет е от 9 члена - председател, двама зам.-председатели - Христо Динев и Мартин Бойчев, и още шестима членове - Христофор Бунарджиев, Николай Колев, Недялко Младенов, Ясен Начев, Олег Стоилов и Диана Димитрова.

- Как влиза в есента старозагорският бизнес?
- Клубът не се е събирал през последните два летни месеца. Изключение прави Управителният съвет, който имаше свои заседания, защото се наложи ДА ВЗЕМЕ ПОЗИЦИЯ ПО ВЪЗЛОВИ ПРОБЛЕМИ В ГРАДА НИ, като този за обединяването на двете болници например. Лятото е свързано с почивки, бизнес пътувания в чужбина - графикът е по-различен. Сега вече навлизаме в обичайния за всички ни режим на работа. От мои лични впечатления, следствие от разговори с колегите, старозагорският бизнес влиза в есента с определен оптимизъм за край на кризата. Знаете, колегите са от най-различни браншове. Например, строителството се оживи след пуснатите проекти за изграждане на автомагистрала Тракия, други инфраструктурни проекти, ЗАПОЧНА ДА СЕ СТРОИ И В СТАРА ЗАГОРА ПОВЕЧЕ в сравнение с миналата година по това време. Земеделските стопани - говоря за големите фермери, големите арендатори и стопанства, тази година са доволни от получената реколта, от по-високата цена на зърното. Районът ни е достатъчно земеделски и тези индикации са за една по-добра тенденция. Общо взето вече ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БРАНШОВЕТЕ УСЕЩАТ ПО-ВЕДРА ОБСТАНОВКА.

- А как ще влезе клубът в политическата есен, в подготовката за местни и президентски избори?
- Как ще влезе в тези събития клубът, ще бъде решено още на първото ни заседание през септември. Пролетния полусезон завършихме изключително успешно, сега така трябва да влезем и в есенния, ако използваме спортната терминология. Аз лично неведнъж съм демонстрирал своята политическа безпристрастност, но клубът като организация събира пъстра палитра хора, СИМПАТИЗИРАЩИ НА НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ПРОЕКТИ.
Най-късно до 15 октомври трябва да имаме своята първоначална стратегия за местните избори - нас президентските не ни касаят като организация, защото основната задача, с която е създаден Клуб на работодателя, е да участва активно в местното самоуправление, да подпомага работата на местната власт за на развитието на региона и по-добрия начин на живот на гражданите на Стара Загора. Така че отново ще бъдем достатъчно активни.

- Как се развива Глобал Гео?
- При нас всичко е точно. Лятото темпото е малко по-ниско, защото ние имаме много работа с различни администрации, министерства, а те в летния сезон ползват отпуски, но ПРЕДИ ДНИ СТАРТИРА ОРТОФОТО ЗАСНЕМАНЕТО В БЪЛГАРИЯ.
Правителството намери пари, за да почне реалната работа по заснемането на земеделската земя у нас. Маркират се в момента точките на терена - пътуващите по пътищата в страната сигурно вече ги виждат на много места. Всичко това е изключително нужно - за легитимирането на териториите, за разпределянето на субсидиите.

- В предишен разговор Вие съобщихте новината, че България ще събере за първи път заедно двете международни организации на геодезистите. Кога трябва да се случи това?
- Подготовката за конференцията вече завърши. Тя ще бъде в хотел Фламинго в Албена от 21 до 24 септември. Организатор на международната конференция са Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България и Камарата на инженерите по геодезия в България. Това са две сходни организации, в които членуват на практика едни и същи хора. И СЪЮЗЪТ, И КАМАРАТА СА ЧЛЕНОВЕ НА ГЕНЕРАЛНАТА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГЕОДЕЗИСТИ, която паралелно ще проведе по време на конференцията свое заседание в Албена. Конференцията е посветена на съвременните технологии, професионалната практика и образованието.

- Какви са задачите, които се очертават пред вас в близко бъдеще?
- Като гилдия ние имаме наистина много и сериозни задачи в България. Всеки инфраструктурен проект - а те очевидно са приоритетни за правителството, е свързан с кадастър, с документация, свързана със земята. Ортофото заснемането, кадастър и имотна регистрация, и документацията по инфраструктурни проекти - това са трите задачи от първостепенна важност в момента.
A3 СЕ РАДВАМ, ЧЕ БИЗНЕСЪТ ЗАПОЧНА ДА ПОЛУЧАВА НЯКАКВА ПЕРСПЕКТИВА, защото като се направи първа копка на някоя отсечка от магистрала, в процеса по изграждането се включват много фирми като основни изпълнители и подизпълнители, доставчици на материали и услуги... Активизира се и вилното строителство. Поради по-ниските цени на строителните материали и услуги в момента, много хора, които имат средства и намерения да изградят дом в близост до града или в някакъв курорт, го правят. От това, което виждам като интерес на бизнеса, включително на местни бизнесмени, за ИЗГРАЖДАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТРОВЕ в Павел баня, Старозагорски минерални бани, Овощник, Ягода и др., ми се струва, че бъдещето не само на региона, но и на страната в СПА-туризма е много сериозно.
Виждам също отново събуден интерес към създаване на трайни насаждения-лозя, овощни градини. Така че вече има лъч в тунела по отношение на оцеляването и развитието на бизнеса.
Интервю на вестник Национална бизнес поща

Инж. Румен Георгиев основава Глобал Гео през 1999 г., когато е на 31 години. Завършил е УАСГ, София. Женен. Обича рока и пътуванията, особено в Северна Европа.

Още новини