Начало Новини Актуално Есенният панаир в Пловдив - с акцент към минната индустрия

Есенният панаир в Пловдив - с акцент към минната индустрия

Актуално

ПловдивРазвитието на минната индустрия в Централна и Източна Европа ще бъде един от акцентите на предстоящия Международен технически панаир, който ще се проведе от 27 септември до 2 октомври в Пловдив. За първи път по време на изложението ще се състои и ИНТЕРМИН ЕКСПО. На изложбата, чийто съорганизатор е Българската минно-геоложка камара, ще бъдат представени техника и оборудване за добив на подземни богатства, за геологопроучвателния сектор и за минно строителство.

След старта си през 2010 г. ИНТЕРМИН ЕКСПО ще влезе в календара на Международен панаир Пловдив, заради огромното значение, което имат суровините в икономиката на ЕС. У НАС МИННАТА ИНДУСТРИЯ ФОРМИРА 5% ОТ БВП. Осигурява директна заетост на 30 000 души, а чрез свързани отрасли - на 120 000 души, обясняват от браншовата организация, пише вестник Национална бизнес поща.
Паралелно с ИНТЕРМИН ЕКСПО, ще се проведе и Международна конференция Устойчиво развитие на минната индустрия в Централна и Източна Европа. Форумът ще се състои на 27 и 28 септември. Участие в него ще вземат д-р Корина Хебестрайт, директор на ЕВРОМИН, Брайън Рикетс, генерален секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити, представители на институции в Централна и Източна Европа, минни компании от региона. Ще бъдат обсъдени актуални теми в бранша, насочени към ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРАКТИКИ В ДОБИВНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, инвестициите, взаимодействието между минната индустрия и публичната власт и др.
Конференцията е част от деловата програма на Есенния панаир, за която вече са подали заявки за семинари и презентации български и чуждестранни фирми и организации. Официални участия са заявили 9 държави: Гърция, Италия, Китайски Тайпе, Република Южна Африка, Руската федерация, Словашка република, Турция, Унгария и Чехия.

На ЕСЕН 2010 се очаква засилено присъствие на компании от Германия и САЩ. Лично посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик се ангажира да доведе американски инвеститори по време на посещението си на пролетното изложение. Тогава той заяви, че Международен панаир Пловдив е ПОРТАТА, ПРЕЗ КОЯТО АМЕРИКАНСКИЯТ БИЗНЕС ЩЕ ВЛЕЗЕ В БЪЛГАРИЯ.
Върху зеления бизнес ще акцентират пък представителите на Чехия. Чешките компании ще се представят на панаира под мотото Околна среда и възобновяеми енергийни източници. Те работят предимно в областта на машиностроенето и високите технологии, използвани в областта на енергетиката и екологията.
Специален гост на щанда на Чешката република ще бъде световноизвестната пивоварна фирма от Чешке Будейовице Budweiser/Budvar, чиито продукти посетителите ще имат възможност да дегустират на място.
Италианската област Пулия, наричана Калифорния на Апенините, също ще участва със своя експозиция. Представителите на региона съобщиха, че основната им цел е ДА СВЪРЖАТ ИТАЛИАНСКИ И БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ, работещи в областта на възобновяемите енергийни източници, строителството с екологични материали и рециклирането на отпадъци. Италианците уточняват още, че това тяхно участие ще допринесе и за активизиране на деловите контакти по трансевропейски коридор N 8, свързващ Южна Адриатика с Черно море.

11 фирми от Стара Загора и 13 изложители от Казанлък досега са заявила участие в Есенния панаир в Пловдив, става ясно от онлайн каталога на изложението. Компаниите са предимно от областта на машиностроенето, химията, строителството.
В помощ на фирмите изложители тази година от Националния изложбен център са предвидили отстъпки до 45% за наемане на експозиционни площи на панаира. Антикризисно ще действат и бонуси за дългогодишни клиенти, които включват намаление на цените от 15% и 20%.

Още новини