Начало Новини Актуално Есе на екотема заведе деца в парламента на Европа

Есе на екотема заведе деца в парламента на Европа

Актуално

Победата в конкурс за есе за запазването на българската природа заведе три ученички от СОУ "Железник" в Стара Загора в Европарламента в Брюксел. Възможността да разгледат центъра на Обединена Европа и единствената пряко избирана институция, която представлява гражданите на ЕС, бе осигурена на децата от НДСВ.

Поканата към тях отправиха евродепутатите либерали д-р Антония Първанова и Станимир Илчев, обявиха от пресцентъра на НДСВ.
Силвена Димитрова от 12-и "а" клас, Ива Георгиева от 11-и "а" клас и Поля Стайкова от 11 "а" клас в СОУ "Железник" са спечелили първа награда в надпреварата за есе на тема "За да остане природа в България" още през пролетта. Посещението им в Брюксел се състоя на 25 и 26 октомври по покана на евродепутатите. Трите момичета са участвали в срещи с Меглена Кунева, политически съветник на Сийм Калас - зам.-председател на Европейската комисия, който отговаря за транспорта. Те са се запознали още с генералния директор на БНР Валерий Тодоров, с композитора Михаил Белчев и с музиканта Теодосий Спасов.
Програмата на посещението им включвала и презентация на тема "Работата и ролята на Европейския парламент", както и на официалното представяне на юбилейната книга "Летопис на Българската православна църква" от видинския митрополит Дометиан и западно и средноевропейския митрополит Симеон.

Информация: вестник Новината

Още новини