Начало Новини Актуално ЕС дава безвъзмездно 288 млн. лв. за българското здравеопазване

ЕС дава безвъзмездно 288 млн. лв. за българското здравеопазване

Актуално
Стара Загора

288 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз е осигурена за българското здравеопазване. Със средствата ще бъде закупена най-добрата апаратура в Европа и ще се извършат ремонтни дейности в болници в цялата страна. Това съобщи министър–председателят Бойко Борисов, предаде правителствената пресслужба.

Средствата са осигурени по Оперативна програма Регионално развитие за изпълнение на Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването. 
Програмата е одобрена от Управляващия орган на ОП Регионално развитие в МРРБ и основният й фокус е развитието на онкологичната помощ в държавните и общинските болници, каза ръководителят на УО на ОПРР Лиляна Павлова. 
Парите ще бъдат изразходвани за развитие и подобряване на достъпа до онкологична помощ, както и за преструктуриране на домовете за деца до 3 годишна възраст. 
13 болници в страната ще кандидатстват за финансиране за развитие на онкологичното лечение. Три от тях ще обслужват населението на национално ниво, а останалите 10 на областно. 
Проектите на 6 лечебни заведения вече са готови и ще бъдат разгледани от оценителна комисия. Предстои да се подадат документите на останалите 7 болници. След разглеждането им ще започне и усвояването на средствата. Очаква се това да стане до края на 2012 г. 
Болниците са подбрани според географското положение, наличието на медицински кадри, сграден фонд, хоспитализации и др.
За лечебните заведения с национална значимост са предвидени 63 500 000 лв., за десетте областни центъра - 73 500 000 лв.  
С парите ще се осигури нужната апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания.   
За националните центрове е предвиден пакет от 10 типа апарати като линейни ускорители, планиращи системи и други, а за регионалните центрове - 13 апарата, между които дигитални мамографи, компютърни томографи, магнитни резонанси, рентгени, интегрирани лабораторни системи и други.
Регионалните и националните центрове ще бъдат свързани с мрежа за обмен на медицински данни, за да се улесни достъпа на диагностицираните пациенти до лъчелечението на регионално ниво. 
В Средносрочната рамкова инвестиционна програма на здравното министерство са предвидени 10 млн. лв. за финансиране на деинституционализирането на домовете за деца до 3-годишна възраст. С тях ще се преструктурират домовете в Пазарджик, Кюстендил, Русе, Перник, София, Пловдив, Търговище, Монтана и Габрово.
Средствата ще се използват за ремонтирането на сградите на домовете, където след извеждането на децата в семейна среда, ще се предоставят нови услуги за малчуганите.
По Оперативна програма Регионално развитие са заложени още 140 млн. лева безвъзмездна помощ за финансиране на общински болници.
40 млн.лева са за болници, в по- малки общини, а останалите 100 млн.лева – за болниците в големите 86 общини.

 

Още новини