Начало Новини Актуално EQT купи Евроком и КебълТел за 125 млн. евро

EQT купи Евроком и КебълТел за 125 млн. евро

Актуално

Частната инвестиционна фирма EQT придоби две от основните български кабелни ТВ и интернет доставчици за над 200 млн. евро след вчерашното одобрение на сделката от КЗК. В днешното съобщение на рисковия инвеститор се казва, че до средата на 2010 г. той ще слее двете компании в една, резултатът от което ще е най-големият кабелен оператор в България и Македония.

Както вече съобщихме, предмет на сделката на базираният в Швеция инвеститор EQT чрез своя фонд EQT V, е придобиването на 100% от Евроком от досегашния собственик американския рисков инвеститор Warburg Pincus и 70% от частната КейбълТел (останалите 30% остават собственост на Рон Финли), съобщи Insurance.bg.
Сделката се финансира със заем на обща стойност 125 млн. евро от няколко банки - Calyon, ING Bank, Avenue Capital Group, UniCredit Bank Austria и WestLB.
Финансирането се състои от 45 млн. евро 6-годишен заем и 45 млн. евро 7-годишен заем; 12,5 млн. евро обвързани и 17,5 млн. евро необвързани 6-годишни капиталови разходи, а 5 млн. евро е револвиращ кредит, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на финансиращите банки.
Инвеститорът EQT традиционно работи активно в Северна Европа, Северна Америка и Азия, но разширяването на присъствието му в Източна Европа е планирано. Българската и една полска сделка са първите в тази част на света.

 

Още новини