Начало Новини Актуално ЕП настоява за национални схеми за насърчаване на младежката заетост

ЕП настоява за национални схеми за насърчаване на младежката заетост

Актуално

национални схеми младежка заетостСхемите Гаранция за младежта, които трябва да гарантират, че никой млад човек в ЕС няма да остане без работа, образование или обучение за повече от четири месеца, получиха силна подкрепа от Европейския парламент (ЕП). Евродепутатите гласуваха резолюция, призоваваща министрите по заетостта в ЕС на срещата си през февруари да одобрят препоръка за въвеждането на схемите от всички страни членки.

Ние не целим да наложим създаването на работни места, а да приложим инструмент, с който да дадем шанс на младите хора, за да избегнем едно изгубено поколение, заяви ръководителят на комисията по заетостта Pervenche Berès (С&Д, Франция, съобщиха от Информационното бюро на ЕП в София.

Схемите целят да гарантират, че всички млади европейски граждани, легално пребиваващи в ЕС, на възраст до 25 години, както и скоро завършилите по‑млади от 30 години, ще получат качествено предложение за работа, продължаване на обучението или стаж след четири месеца без работа, подчертава резолюцията.

Въвеждането на гаранция за младежта във всички страни членки

Парламентът призова вече два пъти за създаването на такива схеми и подкрепи силно предложението на Европейската комисия за препоръка от Съвета за въвеждането на тези схеми във всички страни членки.

Европейско финансиране

Схемите Гаранция за младежта трябва да могат да получават европейско финансиране, в частност от Европейския социален фонд, който следователно трябва да получи поне 25 процента от структурните фондове, заявиха депутатите.

Парламентът призовава още Комисията да помогне с въвеждането на схемите в страните членки, които се намират в трудно финансово положение.

Младежката безработица

През ноември 2012 г. младежката безработица в България бе 27,4 процента, отбелязвайки годишно нарастване с 0,7 на сто.

Младежката безработица в ЕС се равняваше на 23,7 процента през ноември 2012 година. Тя е над 15 на сто във всички страни, с изключение на Германия, Австрия, Холандия и Дания, над 30 процента в Португалия, Италия, Словакия и Латвия и над 50 процента в Гърция и Испания.

Още новини