Начало Новини Актуално Енергоспестяващо осветление в парковете и между жилищните блокове пъди насекомите

Енергоспестяващо осветление в парковете и между жилищните блокове пъди насекомите

Актуално
Стара Загора

Пространствата между блоковете в Стара Загора вече няма да бъдат отблъскващо тъмни, след като до края на годината голяма част от тях ще се сдобият с осветление. От бюджета на Община Стара Загора са заделени 300 хиляди лева за строителство на ново осветление, които ще бъдат усвоени до декември, каза инж. Николай Стоевски.

С парите вече се монтират стълбове на лампи, чиято светлина би трябвало да разсее мрака в около 20 района със значително движение на хора. Едно от тях е отсечката от фабрика Наталия под моста до професионалната гимназия по електроника Джон Атанасов, която вече е осветена с така наречените Jota-лампи. Те ползват 70-ватови натриеви крушки, които харчат 3.5 ПЪТИ ПО-МАЛКО ТОК ОТ ЖИВАЧНИТЕ, ПО-ЕВТИНИ СА И КАТО ЕКСТРА ПЪДЯТ КОМАРИТЕ И ВСЯКАКВИ ЛЕТЯЩИ НАСЕКОМИ. Монтажът на такива лампи е започнал и в междублоковите пространства източно от р. Бедечка до ул. Ангел Кънчев, пише вестник Национална бизнес поща. До няколко месеца ще светнат и междублоковите пространства от сградата на РЗИ на запад до бул. Св. патриарх Евтимий. Планирано е да бъде изградено улично осветление между блоковете от новото кръгово движение на бул. Славянски и ул. Димчо Стаев в посока запад. Вече е осветен новият квартал северно от Билла - 1 в района на НУМСИ Христина Морфова. Заложено за възстановяване и осветлението в междублоковите пространства на запад от Руския пазар, както и в някои части на кв. Железник. Така ще бъде изградено осветление в 70% от междублоковите пространства, като се надяваме догодина да покрием 100%, посочи Стоевски.

ЦЯЛОСТНО ЩЕ БЪДЕ РЕКОНСТРУИРАНО ОСВЕТЛЕНИЕТО В ПАРК АЯЗМОТО И ОКОЛО ЕЗЕРОТО ЗАГОРКА В двата парка сега светещите тела са стъклени сфери, които обаче кой знае защо много привличат вандалите. Вероятно ги ползват вместо мишени. Експеримент обаче показал, че хулиганите не посягат на лампите от тип Jota, които обикновено се ползват за улично осветление. Затова осветлението на Аязмото и около езеро Загорка ще бъде изцяло подменено с новия тип лампи. За целта ламповите стълбове ще бъдат удължени с 1.5 м. Така в любимите паркове на старозагорци ще стане много по-светло, ще се харчи по-малко ток, по осветените места няма да кръжат комари и ако вандалите не се окажат прекалено амбицирани, лампите ще имат много по-дълъг живот.

Още новини