Начало Новини Актуално Eнергията от възобновяеми източници ще повишава цената на тока в България

Eнергията от възобновяеми източници ще повишава цената на тока в България

Актуално

ВЕИЦената на тока ще се повишава всяка година с по 3 - 4% до 2013 г., ако се реализират заявените проекти за ветропаркове и фотоволтаици. За това предупреди вчера Пламен Денчев, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Зелената добавка, която се калкулира в цената на тока за крайните потребители, в момента е 3.03 лв. на мегаватчас, но с многобройните нови заявки производството на електрическа енергия от т.нар. възобновяеми източници (ВЕИ) ще достигне 4000 мегавата през 2013 г. и тогава екосъставката ще натоварва цената на тока с 13-14 лв., пише econ.bg. При това положение цената ще се повишава с 3 - 4% годишно само заради калкулирането на скъпата ВЕИ енергия, поясни Денчев.
Представителят на ДКЕВР посочи, че мощностите на фотоволтаици и ветропаркове у нас растат главоломно и само за година производството им ще се утрои. За цялата 2009 г. съществуващите ВЕИ генератори са дали 800 000 мегаватчаса ток, а само за първата половина на 2010 г. - 1 млн. мегаватчаса. "Затова още през следващите няколко години делът на ВЕИ енергията ще достигне 17-20 % от общото производство. Такива равнища са изискване на ЕС, но чак за 2020 г.", коментира Денчев.
НЕК и електроразпределителните предприятия са длъжни да включват в мрежата всеки инвеститор във ВЕИ генератори, а държавата трябва да изкупува скъпия ток за петилетки напред. В момента цената на тока от вятър или слънце е над 80 ст. за киловатчас - при средна цена на тока за крайния потребител 18 ст., която е микс и от ниските цени на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.
В енергийния регулатор вече са внесени заявки за изграждане на "зелени" мощности за над 10 000 мегавата, което многократно надхвърля и нуждите на България, и възможностите за свързване с националната енергийна мрежа. За следващите 5 години НЕК е планирала 30 млн. лв. за увеличаване на възможностите за присъединяване на ВЕИ. Заради високия интерес компанията още тази година ще отдели 15 млн. лева за инвестиции в преносната мрежа.
Проекти като каскадата "Горна Арда" допринасят за увеличаване на дела на екоенергията, без да се налага да субсидираме електричеството, добито от тях. Ако сравним 170 мегавата от голяма ВЕЦ със 170 мегавата, добити от слънце, слънцето ще струва на българските потребители 117 млн. лв. годишно в продължение на 15 години. Очевидно, ако трябва да избираме, приоритет ще имат големите вецове, призна в началото на август енергийният министър Трайчо Трайков.
Няколкото опита на държавата да ограничи реализирането на такива проекти поне в плодородни земи срещна ожесточен отпор от страна на инвеститори и политици и докара на ГЕРБ обвинения в лобизъм и отляво, и отдясно.
Независимо от задаващия се опасен бум на ВЕИ мощности именно ведомството на Трайков пропука пълната забрана "перки" да се изграждат в най-плодородната земя на България - ще се допускат изключения за райони, които министерството ще определи в картата, подготвяна в момента.
Опит за озаптяване на нездравото разрастване на "зелени" централи има в Националния план за ВЕИ до 2020 г. Той предвижда от догодина инвеститорите в слънчеви, вятърни и водни централи да се явяват на конкурси пред НЕК и ЕРП-тата, ако искат да бъдат включени в мрежите им. Ще печелят онези, които предложат на държавата най-ниска цена. Освен това при включване в мрежата инвеститорите в такива централи ще трябва да внасят депозит в зависимост от мощността.

Още новини