Начало Новини Актуално Енергетиците от ТЕЦ Марица Изток 2 искат инсталация, а не затваряне

Енергетиците от ТЕЦ Марица Изток 2 искат инсталация, а не затваряне

Актуално

От Сдружение Миньори и енергетици заедно внесоха декларация в деловодството на Народното събрание, в която настояват да се изградят инсталации за улавяне на въглероден диоксид, които ще позволят на ТЕЦ Марица Изток 2 да стане конкурентоспособна на пазара на електроенергия. Това каза председателят на сдружението Станимир Георгиев пред журналисти, след като внесе декларацията от името на Миньори и енергетици заедно в деловодството на парламента.

На въпрос на БТА по какъв начин ще се финансират инсталациите за улавяне на въглероден диоксид, Георгиев отговори, че предложението, което е записано в декларацията, е да се спре плащането на квоти за въглероден диоксид, за да може централите в Маришкия басейн сами да си финансират изграждането на инсталациите.

Другото предложение на Сдружение Миньори и енергетици заедно е битовите потребители да излязат на свободния пазар от 1 януари 2030 г.

В момента най-големият консуматор на електроенергия е битовият потребител и определен брой търговци точно това очакват - да излезе битовият потребител на свободния пазар, където цената на електроенергията ще се увеличи, заяви още Станимир Георгиев.

Той даде за пример Гърция, където през последната година цената на електроенергията се е повишила с 60 процента.

Председателят на сдружението допълни, че другото недоволство е, че в предлаганите промени в Закона за енергетиката има предложение в следващата година ТЕЦ Марица Изток 2 да изработи около 2 200 000 мегаватчаса електроенергия.

По думите му това означава, че централата ще работи среднодневно на 254 мегавата, като в момента тя изработва не по-малко от 350 мегавата.

Сега в момента работи повече от това, което се предлага, коментира още председателят на Сдружение Миньори и енергетици заедно.

Още новини