Начало Новини Актуално Enel спечели Световна награда за енергетика на Platts за най-добра сделка на годината

Enel спечели Световна награда за енергетика на Platts за най-добра сделка на годината

Актуално

Придобиването на Endesa от Enel е най-добрата сделка в световен мащаб, сключена в енергийния сектор през 2009 г. Enel спечели Световната награда за енергетика на Platts в категорията „Сделка на годината” за закупуването на Endesa - водещата испанска ютилити компания със силно присъствие и в Латинска Америка. След придобиването на Endesa, което беше финализирано през юни 2009 г., Enel засили своето международно присъствие, превръщайки се във втората компания по инсталирани мощности в Европа с над 96 000 MW и присъствие в 24 страни.


Световните награди за енергетика са известни като „Оскар”-ите на енергетиката. Престижната награда се връчва всяка година от Platts - световния лидер в предоставянето на информация за енергетика и металургия от 1909 г. насам, съобщиха от пресцентъра на италианската компания. Всяка година Platts получава над 200 кандидатури от повече от 30 страни, сред които Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Великобритания, Индия, Испания, Италия, Китай, Пакистан, Пуерто Рико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Тайланд, Швейцария и ЮАР. От името на групата Enel наградата получи г-н Тони Волпе, ръководител на отдела, отговарящ за Северна Америка в Enel Green Power.
Platts връчи наградата за придобиването на Endesa от Enel заради стратегическото значение на проекта. „Придобиване с такива размери и с такава сложност изисква необикновено ниво на лидерски умения”, пише Platts. „Главният изпълнителен директор на Enel - Фулвио Конти, осигури точно тези умения, като съчета своя нюх за водене на преговори и способност да убеждава с непоколебимата решителност да обедини Борда и служителите на Enel около своята визия.”

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” – първата и единствена топлоелектрическа централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, оперираща изцяло в съответствие с изискванията на ЕС за опазване на околната среда. Чрез Enel Green Power, в България Enel притежава и вятърен парк в Камен бряг с мощност 21 MW.

Още новини