Начало Новини Актуално Enel разработи модернистична централа с форма на диамант

Enel разработи модернистична централа с форма на диамант

Актуално

В парка Вила Демидов в Пратолино местната администрация на Флоренция и Enel показаха първия пример за напредничава централа, проектирана от Enel в партньорство с Университета в Пиза. Чрез соларните си панели малката централа може да съхранява енергия под формата на водород. От 17 октомври 2009 г. р, провинция Флоренция има свой собствен „Диамант” – модернистична централа, която Enel разработи във формата на диамант.

Енел

През нощта тя осветява парка Вила Демидов и неговите художествени шедьоври и природни чудеса, съобщиха от пресцентъра на италианската компания. Първата инсталация „Диамант” беше открита във Вилата на Медичите в Пратолино, Тоскана. Проектиран и разработен от дивизия „Инженеринг и иновации” на Enel в партньорство с Университета в Пиза, „Диамантът” е напредничава енергийна система, която позволява – за първи път – да се изпробва производство на електричество от фотоволтаични панели, комбинирани със система за съхранение на базата на водород, която може да осигурява електричество дори когато небето е облачно.
С архитектурен дизайн, който го прави идеален за използване на места с архитектурни и природни забележителности, „Диамантът” има инсталирана мощност от 11 kWp, която ще служи за нощно осветяване на градините на Вила Демидов и статуите в тях, както и за захранване на електрически велосипеди, осигурени за посетителите на Вилата на Медичите.
Трийсет и осемте авангардни фотоволтаични панели, монтирани на съоръжението, генерират електричество от лъчите на слънцето. След това неизразходената енергия се складира чрез производството на водород и се съхранява в един от трите сферични резервоара във вътрешността на „Диаманта”. Влагайки водорода в горивни клетки, „Диамантът” е в състояние да осигурява електричество дори през нощта или когато слънцето не грее.
Ливио Видо, директор на дивизия „Инженеринг и иновации” в Enel, коментира: „Нашата стратегическа цел е да изпробваме тази комбинация от соларни панели и система за съхранение на електричество в значителен мащаб. Искаме да подобрим процеса на производство от възобновяеми източници, като осигурим продължително и най-вече предвидимо захранване с електричество. „Диамантът” е първата ни стъпка от една наистина вълнуваща поредица изследвания, която сме убедени, че ще бъде от голямо значение за стимулиране на разработването на възобновяеми енергийни източници.”

Технически особености
Разработен от oтдела по изследвания на Enel, „Диамантът” представлява модернистична слънчева електроцентрала, която може да улавя и съхранява енергия от слънцето под формата на водород и да отделя енергия постоянно, дори когато слънцето не грее.
Обърнатата на юг фасада на централата е оборудвана с 38 монокристални слънчеви панела. Останалите 42 панела са направени от калено стъкло. Построен от стъкло и стомана, „Диамантът” е висок 12 м и широк 8 м, и се сглобява бързо и лесно.

Как работи „Диамантът”
През деня - Енергията от слънцето се хваща от фотоволтаичните панели и се преобразува в нисковолтажна енергия (48 Vcc) за потребление. Излишната енергия се прехвърля в електризатор, който разделя водата на кислород и водород. След това водородът се съхранява в специален резервоар.
През нощта - Енергията, произведена и съхранена през деня, се използва от енергийните клетки, които трансформират химическата енергия на водорода в електрическа и гарантират постоянно енергийно захранване на потребителите.

Енел

Още новини