Начало Новини Актуално Енел помага за възстановяването на популацията на белоглавя лешояд в Стара планина

Енел помага за възстановяването на популацията на белоглавя лешояд в Стара планина

Актуално

Дружеството за защита на хищните птици и партньорски организации отбелязаха приключването на най-важния етап от проект за възстановяване популацията на белоглавия лешояд в Стара планина. С помощта на енергийната компания Enel еколозите построиха волиера за престой на внесени от Испания белоглави лешояди до съзряването и адаптирането им към условията в Стара планина.

Съоръжението е монтирано близо до село Манолово, община Павел баня, и в него вече са настанени първите два екземпляра.
Изграждането на волиерата е първият проект в областта на биоразнообразието, който Enel подкрепя в България, уточнява вестник Пари. Компанията осигурява основната част от финансирането му. Enel е международна енергийна компания, която добре разбира, че не може само да взима от природата, тя трябва и да дава. Компанията ни от години спонсорира различни проекти в областта на биоразнообразието в Италия, Словакия, Панама, Румъния. Беше време да направим нещо и в България, каза мениджърът на Enel за България Джон Кларк. Той добави, че компанията има готовност и в бъдеще да подкрепи добрите проекти в тази сфера. Още през 1998 г. Enel учреди програмата Биоразнообразие и устойчиво развитие с цел да повиши обществената информираност по отношение на биоразнообразието и неговото опазване чрез проучване на взаимодействието между енергията и екосистемите.
Популацията на лешоядите намалява в цяла Европа. Идеята птиците да бъдат разселени отново в Стара планина цели да се направи мост между западните и източните популации, където лешоядите могат да намерят условия за живот. Това е застрашен вид, който има нужда от дейности, които биха му помогнали да се запази.
Изградената волиера е на стойност 26 000 лв., като основен спонсор по изграждането й е Enel, казва Иво Данчев от Дружеството за защита на хищните птици. Съоръжението беше открито в присъствието на областния управител на Стара Загора Йордан Николов, директор на РИОСВ - Стара Загора Нанчо Видев, директора на дирекция Национален парк Централен Балкан Нела Рачевиц и др.

Още новини