Начало Новини Актуално Enel обяви, че не се интересува от проекта АЕЦ Белене

Enel обяви, че не се интересува от проекта АЕЦ Белене

Актуално

В петък министър-председателят на България Бойко Борисов покани най-голямата италианска ютилити компания Enel да участва в строежа на атомна електроцентрала в неговата страна, който беше спрян поради липса на средства. Новото дясноцентристко правителство на България търси нов партньор в проекта за изграждането на атомна електроцентрала с мощност 2000 MW в Белене, след като миналата година германската ютилити компания RWE се оттегли от него.

Що се отнася до проекта за новата атомна централа, ние се надяваме, че Enel ще посети страната ни, за да прецени ситуацията, каза Борисов на пресконференция след срещата с италианския си колега Силвио Берлускони.
Enel, която е проявявала интерес към Белене преди, вече не се интересува от проекта, информира източник от Enel, предаде Reuters. От пресцентъра на италианската компания съобщиха, че това е тяхната официална позиция.
Enel е започнала процедура за продажба на дейностите си в България и е в напреднал стадий на преговори за продажбата на своя мажоритарен дял в електроцентрала на въглища.
Enel планира да изгради четири атомни електроцентрали в Италия заедно с френската EDF, като част от стремежа на Италия да възроди ядрената енергетика, от която се отказа през 1987 г. след инцидента в Чернобил, Украйна.

Още новини