Начало Новини Актуално Енел: Не е приключила продажбата на ТЕЦ Енел Марица изток 3

Енел: Не е приключила продажбата на ТЕЦ Енел Марица изток 3

Актуално

Италианската енергийна компания "Енел" разпространи официално опровержение на появилите се в пресата информации за възможно споразумение за продажбата на българската ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" на руската компания "Интер РАО" "Процесът по продажбата все още продължава и не е постигнато споразумение с "Интер РАО" или която и да е друга компания.

Следователно "Енел" не е взела никакво решение в очакване процесът да приключи", се казва в становището.
Намерението да бъде продаден 73-процентният дял, който "Енел" държи в централата, беше обявено през март в Лондон. "Причината да продаваме не е, че не сме доволни от централата, напротив, изключително доволни сме. Това е единственият ни актив и не успяхме да го интегрираме с други енергийни дейности, като например дистрибуционна мрежа", каза тогава Фулвио Конти, главен изпълнителен директор на компанията.
Между спряганите като евентуални купувачи през пролетта освен "Интер РАО" беше и мощната британска компания "Интернешънъл Пауър", интерес прояви и американската AES, която е собственик на новоизграждащата се ТЕЦ "AES Гълъбово".
Не е ясно и каква ще бъде съдбата на 27-процентния дял, който българската държава чрез НЕК държи в централата. Една от идеите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма беше те да се продават на борсата.
Италианската компания е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Енел Марица изток 3" от 2003 година. През 2009 г. "Енел" стана инвеститор на годината заради обновяването на централата. Общата стойност на проекта надхвърли 700 млн. евро, от които 160 млн. бяха насочени за екологични дейности. В момента това е единствената централа, работеща по всички изисквания на европейското екологично законодателство.

Още новини