Начало Новини Актуално Enel награди ученици, отличени в конкурса Play Energy

Enel награди ученици, отличени в конкурса Play Energy

Актуално

За трета поредна година Enel връчи наградите от образователния си конкурс Play Energy (известен в предишните си издания като Young Energy). Тази година конкурсът беше озаглавен Екоидея за твоя град. На официална церемония в Интер Експо и Конгресен Център бяха представени повече от 550 проекта на 1258 български ученици от 238 училища от областите Стара Загора, Варна, Добрич и София.

Както и преди, участниците бяха разделени в две възрастови групи - от основни и от средни училища. Победители в категория Средно училище станаха учениците от X клас на ПМГ Никола Обрешков, гр. Казанлък с проекта си Слънце, вятър, вода – наше съкровище и наше спасение, а при по-малките, в категория Основно училище – учениците от VII б клас на ОУ Йордан Йовков, гр. Каварна с проект Биоенергията – решения от фермата в Септемврийци, съобщиха от пресцентъра на италианската енергийна компания.
Play Energy е международен образователен проект за енергетика и наука, учреден от Enel за ученици от основните и средни училища на всички държави, в които компанията присъства. Всяка година училищата работят върху проекти на енергийна тематика, които могат да бъдат разработени под много различни форми, например като макети, а също и във вид на текст, рисунка, дори песен или танц.
Всички проекти, класирани в челната десетка, бяха наградени с грамоти и малки подаръци. На училищата, класирани на първо, второ и трето място, както и на ръководителите на техните проекти, бяха осигурени преносими компютри, а учениците им получиха преносими MP3/MP4 плейъри. На победителите при малките бяха подарени фотоапарати, а спечелилите първо място в групата на средните училища бяха наградени с екскурзия до Италия.
Участниците в конкурса бяха оценени от национално жури, съставено от изтъкнати общественици и енергетици, сред които: г-жа Светлана Ломева – заместник-министър на образованието, младежта и науката, Н. Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия в България, проф. д-р инж. Цанчо Цанев, заместник-председател на Асоциацията на енергийните инженери – България, Габриеле Бого, мениджър Проекти и представител на италианската неправителствена организация La Fabbrica, която е партньор на Enel в този проект, Николай Минков, основател на комитет Инфраструктура, енергетика и ютилитис при Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и Джон Кларк, мениджър на Enel за България.
В рамките на проекта повече от 400 български ученици посетиха ТЕЦ Енел Марица Изток 3, който през месец май тази година отпразнува приключването на своята програма за рехабилитация и модернизация.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на наскоро рехабилитираната и модернизирана ТЕЦ Енел Марица Изток 3 – първата и единствена топлоелектрическа централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, работеща в пълно съответствие с всички европейски екологични стандарти.

Още новини