Начало Новини Актуално Еnel награди победителите в конкурса Play Energy за 2009 г.

Еnel награди победителите в конкурса Play Energy за 2009 г.

Актуално

Победителите в международния конкурс Play Energy за 2009 г. бяха наградени днес на церемония в Рим от президента на Enel, Пиеро Нюди, и от изпълнителния директор и генерален мениджър на компанията, Фулвио Конти. На събитието присъства и италианският министър на младежта Джорджа Мелони.

И през изминалата 2009 г. в състезанието с много ентусиазъм се включиха голям брой участници - 446 000 ученици от над 7 400 училища в Италия и по света. Бяха подадени над 3 000 проекта от 112 000 ученици, от които за финалната селекция местните журита определиха 163 проекта.
PlayEnergy.jpgТъй като конкурсът Play Energy тръгва от Италия, където е централата на Enel, не е изненада, че повечето от участниците – 76 630 (68%), идват от Апенинския полуостров. Когато обаче сравним броя на състезаващите се проекти с този на комплектите от образователни материали за Play Energy, раздадени в съответните страни, се оказва, че най-добре са се представили учениците от Гватемала, България, Коста Рика, следвани от Русия и Чили.

Play Energy е един от начините, по които Enel изразява своята ангажираност към младите хора. Конкурсът подтиква към осмисляне и отговорно отношение към проблемите, свързани с енергията, като насърчава деца от всички възрасти да открият света на електричеството и науката. Ученици от Италия, България, Гватемала, Гърция, Коста Рика, Панама, Румъния, Русия, САЩ, Словакия и Чили трябваше да приложат своите творчески и дизайнерски умения в отговор на предизвикателството на тема „Екоидея за твоя град”. Учениците представиха ефективни решения за подобряване качеството на живот, както и за популяризиране на интелигентната употреба на електричество там, където живеем, превръщайки градовете в модели на енергийна ефективност и спестяване в полза на околната среда и обществото.
Изпълнителният директор на Enel, Фулвио Конти, коментира: „Проектът Play Energy показва как темата за енергията може да обедини млади поколения от различни националности, преодолявайки географските граници. Според нас е много важно да продължаваме да повишаваме съзнанието на младите хора, в чиито ръце е бъдещето на света, по въпросите на устойчивото развитие, енергийната ефективност и значимостта на научните изследвания. Целта ни е да осигурим по-добро осмисляне от страна на обществото на това колко важно е да използваме своя енергиен „капитал” по разумен и целесъобразен начин.”

Церемонията по връчването на наградите в Рим е отлична възможност за всички, взели участие в Play Energy, да се запознаят и да обменят идеи. На събитието беше наградена и делегация от участвали в проекта ученици, идващи от страни извън Италия.

Enel награди ангажираността и творческите умения на победилите ученици, учители и училища с много и атрактивни награди - от конзоли Nintendo до компютри за учебни цели, преносими DVD устройства, музикални играчки, електронни речници, дизайнерски лампи и съботно-неделни екскурзии до европейски столици. Като знак за огромната съпричастност на компанията към образованието, класираните на първо място училища от всяка категория ще получат инсталиране на фотоволтаично съоръжение с капацитет 2 KW (или 6 000 евро финансова подкрепа, ако училищата нямат техническа възможност за монтирането на фотоволтаична централа). Училищата на второ и трето място ще получат награди в размер съответно на 3 500 и 1 500 евро.

На церемонията България беше представена от победителите в категория “Средно училище” на местния конкурс - учениците от X клас на ПМГ “Никола Обрешков”, гр. Казанлък, с проекта им “Слънце, вятър, вода – наше съкровище и наше спасение” с ръководител Пенка Турданова.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” – първата и единствена топлоелектрическа централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, оперираща изцяло в съответствие с изискванията на ЕС за опазване на околната среда. Чрез Enel Green Power, в България Enel притежава и вятърен парк в Камен бряг с мощност 21 MW.

Още новини